Srbija i Balkan

Protest Albanaca u Preševu uz Kamberija, Sinanijevu i Luftijua

Narodni poslanik, gradonačelnica i predsednik Nacionalnog saveta tvrde kako Albanci nisu zastupljeni u institucijama
Protest Albanaca u Preševu uz Kamberija, Sinanijevu i Luftijua© A.K./ATAImages

Drugi po redu protest Albanaca u Srbiji održan je u Preševu, pod sloganom "Za identitet i dostojanstvo", a učesnici su se, predvođeni jedinim albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Nevdžadom Lutfiujom, požalili kako im Srbija uskraćuje osnovna prava i diskriminiše ih.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani rekla je, a prenela "Koha", da Albanci traže ukidanje pasivizacije adresa Albanaca iz Srbije, priznavanje diploma, radna mesta i institucija otvorene za sve.

"Marširajmo za jednakost i pravdu! U avgustu smo bili u Bujanovcu, u septembru smo u Preševu, da dokažemo da smo jedno. Naši problemi se više ne mogu odlagati. Ništa manje od onoga što zaslužujemo, nikad više, ali uvek ono što zaslužujemo! Za sprovođenje potpisanih sporazuma i za ispunjavanje obaveza države prema Albancima preševske doline. Za Preševo sa Sudom, za institucije gde su zastupljeni Albanci! Ovo je za sve nas, za naše dostojanstvo i identitet. Izađite i marširajte", napisala je na Fejsbuku Sinanijeva koja je, s obzirom na to da je na čelu Preševa, čist primer da su Albanci zastupljeni u institucijama.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevdžad Lutfiu, traži pažnju međunarodnog faktora, a kako navodi, Srbija prema Albancima godinama sprovodi različite oblike diskriminacije, i sporazume, u kojima je posredovala međunarodna zajednica, navodno nije ispoštovala.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, ranije je, odgovorilo na slične optužbe koje su se mogle čuti i na prvom protestu Albanaca.

Oni saopštili da su Albanci sa juga Srbije zloupotrebljeni i da je cilj protesta izazivanje novih tenzija i destabilizacija regiona. Pojasnili su da, što se tiče potpisanih sporazuma, politički predstavnici Albanaca nisu odgovorili na više poziva na dijalog koji su uputili Vlada Srbije i Koordinaciono telo. Kao i da, između ostalog, udžbenici na albanskom jeziku još nisu u školama jer čekaju odobrenje Nacionalnog saveta Albanca.

Koordinaciono telo ocenilo je tada da je pravi razlog protesta odlazak u opoziciju Šaipa Kamberija, Nagipa Arifija i Šćiprima Muslijua u opštini Bujanovac.

image