Vučić na Šolcovom prijemu: Niz sastanaka uoči zasedanja GS UN

Predsedniku Srbije najvažniji deo obraćanja biće situacija na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku, gde će, kako je najavljeno, na današnjem 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija govoriti pre svega, o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, a Kosovo i Metohija biće najvažniji deo njegovog obraćanja.

Vučić je inače sinoć prisustvovao prijemu koji su povodom Samita o budućnosti u Njujorku organizovali nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Namibije Nangolo Mbumba, gde je, kako je rekao, sreo i ministarku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok.

Predsednik Srbije na ovom prijemu sastao se i sa predsednicom Severne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom.

"Sa Gordanom Siljanovskom Davkovom razgovarao sam o daljim koracima u izgradnji najbližih mogućih odnosa, kao i o međusobnoj podršci na evropskom putu i izazovima sa kojima se u tom procesu suočavamo", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić koji će do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svetskih lidera, razgovarao je u Njujorku i sa predsednikom vlade Kraljevine Norveške Jonasom Gar Stereom o značajnim pitanjima saradnje dve zemlje.

Vučić je sa Stereom razgovarao i o evropskom putu naše zemlje i najvažnijim porukama Samita o budućnosti.

Predsednik Srbije bio je gost na ceremoniji dodele nagrada Atlantskog saveta "Global sitizen" u Njujorku.

"Nagrade 'Global sitizen' predstavljaju više od priznanja. One su poziv na akciju za sve nas da radimo zajedno u cilju stvaranja boljeg sveta, koji se suočava sa brojnim izazovima, od klimatskih promena do društvenih nepravdi. Zato je važno da prepoznamo značaj saradnje i zajedničkog delovanja, a Srbija je ponosna na to što je aktivnim učešćem deo ove inicijative", napisao je Vučić na Instagramu.

Generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija okupiće više od 140 svetskih lidera i predstavnika država.

Generalna debata počinje danas u 9 devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjeevropskom vremenu i otvara je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom se, po ustaljenom redu, prvi obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Učesnicima će se obratiti predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldive, Tadžikistana, Sijera Leonee, Angole, kao i emira Katara i kralja Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Objavljeno je da će tema ove godine biti zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.

Sednica Generalne skupštine UN, kako podseća Tanjug, smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta.

Među temama ovogodišnje debate svakako će se biti ratovi u Gazi, Sudanu, kao i sve veća mogućnost eskalacije rata na Bliskom istoku, a mnogi svetski lideri govore i o sukobu u Ukrajini.

Palestinski predsednik Mahmud Abas trebalo bi da govori u četvrtak ujutru, izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak popodne. Obraćanje ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog najavljeno je za sredinu, 25. septembra, dok će stavove Rusije izneti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u subotu, 28. septembra.