Srbija i Balkan

Lajčak: Barikade ukloniti političkim dogovorom, ne buldožerima

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da ne može nikog određenog da okrivi za trenutnu krizu na KiM
Lajčak: Barikade ukloniti političkim dogovorom, ne buldožerima© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak smatra da situacija na severu nije dobra i da se mora naći rešenje.

Eskobar, koji se danas u Prištini sastao sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kaže da ne može nikog da okrivi za aktuelnu situaciju, prenosi "Koha".

"Evo nas nedelju dana kasnije i imamo krizu na severu `Kosova`. Ova nedelja je važna evropska nedelja. Sutra ću biti u Beogradu da pokušam da pronađem načine za deeskalaciju situacije i povratak u normalu kako bismo nastavili sa predlogom za normalizaciju. Dugo sam razgovarao sa Kurtijem o nizu pitanja i on neće iznositi detalje jer ću sutra biti u Beogradu. Pokušaćemo da nađemo moguće rešenje jer ovo nije dobro i ne možemo sebi da dozvolimo da samo čekamo da se desi nešto loše. Tenzije nikome ne pomažu. Došli smo do ovog trenutka i ne želim da upirem prstom, ali smo posvećeni pronalaženju rešenja”, rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da prokomentariše najave iz Beograda da će poslati vojsku na KiM, Lajčak je rekao da je mnogo toga rečeno i da je situacija napeta.

"Mnogo toga je rečeno poslednjih dana, atmosfera je usijana, tako da moramo da se fokusiramo na stvari koje su važne i da se ljudi vrate u normalu", rekao je on.

Lajčak, koji će se večeras sastati i sa predstavnicima Euleksa i Kfora, poručio je da je najbolji način za uklanjanje barikada politički dogovor.

"Ja sam diplomata, za mene je najbolji način da se uklone barikade političkim dogovorom, a ne buldožerom“, rekao je Lajčak.

Izaslanik je došao u Prištinu, a sutra stiže u Beograd, nakon što je situcija na Kosovu i Metohiji eskalirala posle maltretiranja Srba u Velikoj Hoči i hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

image