Optužnica za ubistvo male Danke: Šta za sada (ne) znamo

Osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević, za koje tužilaštvo traži doživotni zatvor, prvo su priznali pa negirali zločin, dok telo dvogodišnje devojčice još nije pronađeno

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića koji se terete za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić koje se dogodilo 26. marta ove godine.

Tužilaštvo ih tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, a optužnica je podignuta i protiv oca jednog od osumnjičenih Radoslava Dragijevića i to za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca krivičnog dela, kao i za pomoć učiniocu krivičnog dela.

Za Jankovića i Dragijevića tužilaštvo traži kaznu doživotnog zatvora, dok je za delo za koje se tereti Radoslav Dragijević zaprećena kazna do osam godina zatvora. Takođe, predloženo je da se dvojici osumnjičenih za ubistvo male Danke produži pritvor.

Mediji danas prenose da je sva dokumentacija predata Višem sudu u Zaječaru, kao i da se optužnica temelji na priznanjima Jankovića i Dragijevića datim u prisustvu njihovih advokata, a koja se smatraju valdinim, iako su ih obojica kasnije negirali. Prema navodima medija, optužnica se temelji i na brojnim dokazima prikupljenim tokom pola godine istrage: iskazima svedoka, snimcima sa nadzornih kamera, dokazima prikupljenim sa mesta zločina…

Telo devojčice Danke Ilić još uvek nije pronađeno.

Prva rekonstrukcija zločina

Devet dana trajala je intenzivna potraga za dvogodišnjakinjom koja je 26. marta nestala iz dvorišta kuće u Banjskom polju kod Bora gde je bila sa majkom i bratom.

Dana 4. aprila tadašnji ministar policije Bratislav Gašić na konferenciji za medije saopštio je da je devojčica ubijena, a da su osumnjičeni uhapšeni i da su priznali teško krivično delo. Kako je tada rekao Gašić, osumnjičeni su priznali da su automobilom udarili devojčicu, a njeno telo bacili na deponiju.

On je dodao i da se za telom još traga zbog informacije da je 28. marta prebačeno sa deponije na drugu lokaciju.

Ministar policije novinarima je izneo detaljnu satnicu, od toga u koliko je sati majka poslednji put fotografisala decu, do toga kada se se vozilo koje je udarilo malu Danku zaustavilo pored kuće i koliko je vremena bilo na deponiji.

On je pojasnio da su osumnjičeni, zaposleni u JP "Vodovod", bili na radnom zadatku proveravanja šahte, kao i da su vozili službeni automobil. Za volanom je bio Dejan Dragijević, dok je Srđan Janković bio suvozač. Na kratko su se zaustavili zbog toaleta, objasnio je Gašić.

"Kada su krenuli, devojčicu su udarili na 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D.D. dok je S.J, suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti, prebacio preko alata. Tokom vožnje, dogovorili su se da telo negde bace, a usput ih je u 13.57 časova zaustavio otac devojčice, koji je bio u kolima, i pitao je da li su je videli. Rekli su ne", rekonstruisao je pred novinarima teški zločin ministar policije.

Gašić je objasnio da je celo kretanje dvojice osumnjičenih zabeleženo GPS-om jer se radilo o službenom vozilu, da su se oni nakon što su udarili dete, uputili Starobanjskim putem, kao i da je Janković bacio telo devojčice na deponiju, nakon čega su se vratili u svoje preduzeće.

Potraga za tragovima

Posle ove konferencije za medije, počela je opsežna pretraga deponije koja je trajala danima, a zatim i dvorišta i mesta oko kuće Jankovića i Dragijevića. Pripadnici žandarmerije, teška mehanizacija, psi tragači pretraživali su sumnjive lokacije, ali ta pretraga do sada nije dala nikakvih rezultata - tela devojčice i dalje nema.

U međuvremenu, mediji su prenosili jezive detalje ubistva: da je dete bilo svesno nakon što su je udarili, da je Dragijević zadavio u kolima, da su u automobilu pronađeni tragovi krvi. Čekalo se na veštačenje DNK tragova uzeti iz službenog vozila, kao i iz privatnih automobila dvojice osumnjičenih i sa hladnog oružja i alata koji su uzeti od njih.

Menjanje iskaza

Nakon prvog saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, mediji su preneli da je Dragijević priznao da su izvršili zločin, dok se Janković branio ćutanjem.

Dragijević je navodno rekao istražnim organima da je udario kolima devojčicu, a zatim je zadavio golim rukama, a da je Janković bio suvozač i da su se zajedno rešili tela. Prema nezvaničnim saznanjima, Dragijević je tada naveo i da je nakon dva dana premestio telo deteta, a da su mu u tome pomogli otac i brat, ali nije hteo da otkrije lokaciju.

Janković se na saslušanju nakon hapšenja branio ćutanjem, a onda je početkom juna odlučio da želi da progovori i negirao da ima bilo kakve veze sa nestankom i ubistvom Danke Ilić.

I Dragijević je tražio tada da bude ponovo saslušan. I on je promenio iskaz i takođe negirao teško krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Iznenadna smrt

Dva dana nakon hapšenja Dragijevića i Jankovića, policija je 6. aprila privela Radoslava i Dalibora Dragijevića, oca i mlađeg brata osumnjičenog Dejana. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su mu pomagali da skloni telo deteta.

Dan nakon hapšenja, Dalibor Dragijević iznenada je preminuo u pritvorskoj jedinici Policijske uprave u Boru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Daliboru pozlilo u ranim jutarnjim satima, i da je on "uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja Bor" preminuo. Navedeno je i da je lekar mrtvozornik konstatovao je prirodnu smrt.

"Blic" je objavio, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je pre smrti, Dalibor navodno priznao da je pomogao bratu da se reši tela Danke Ilić. Policiju je, prema tim navodima, vodio na više lokacija, ali telo devojčice nigde nije pronađeno.

Ubrzo nakon smrti Dalibora Dragijevića, nedeljnik "Radar" objavio je da su rezultati obdukcije njegovog tela urađene na Institutu za sudsku medicinu otkrili da je on umro nasilnom smrću. Glavni javni tužilac VJT u Zaječaru rekao je novinarima da ne može da potvrdi te navode jer nisu dobili zapisnik o obdukciji. 

Istragu okolnosti pod kojima je preminuo Dalibor Dragijević krajem aprila preuzelo je Više javno tužilaštvo u Nišu.  

Radoslav Dragijević od početka se branio ćutanjem, a pušten je da se brani sa slobode 29. maja.

Veštačenje dokaza

Brojni predmeti i dokazi uzeti su na veštačenje u potrazi za DNK tragovima Danke Ilić.

Kako su mediji pisali, uzeto je sve za šta se sumnjalo da bi moglo da bude korišćeno tokom ubistva i skrivanja tela devojčice: garderoba, obuća, tepisi, staze, alat, hladno oružje, testera, sekira…

Krv je pronađena u službenom automobilu osumnjičenih, kao i na pantalonama jednog od njih, ali se veštačenjem utvrdilo da se radi o krvi jednog od osumnjičenih.

Početkom avgusta objavljeno je da su u VJT Zaječar stigli rezultati analize svih predmeta uzetih iz kuća i dvorišta dvojice osumnjičenih i da ni na jednom nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić. "Kurir" je preneo svoja saznanja da su stručnjaci četiri meseca analizirali DNK tragove sa više od 100 predmeta uzetih iz domova Jankovića i Dragijevića.

"Za sada nije nađen nijedan materijalni dokaz koji bi nedvosmisleno teretio Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića za ubistvo Danke Ilić. Tužilaštvo ima rok od još dva meseca da odluči o podizanju optužnice", rekao je tada izvor "Kurira" iz istrage.