Srbija i Balkan

Šta je Vučić poručio odlikujući ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzju?

Srbija je potvrdila da ne zaboravlja odane prijatelje i one koji brane njene interese
Šta je Vučić poručio odlikujući ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzju?© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Orden srpske zastave prvog stepena, koji je stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mera je zahvalnosti srpskog naroda ruskom diplomati koji je bio jedan od najvatrenijih i najglasnijih protivnika prilikom zapadne borbe da u Generalnoj skupštini UN Srbe označe za genocidan narod.

Priznanje, koje je Nebenzja dobio od samog predsednika Srbije, ujedno je i čelična potvrda trajnog srpsko-ruskog prijateljstva koje odoleva pritiscima. Uprkos glasinama da Srbija sve više naginje ka Zapadu, ovakav pokazatelj zahvalnosti Ruskoj Federaciji (uz Nebenzju su odlikovani i ambasadorka Ana Jevstignjejeva zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, kao i ambasadorka Marija Zabolocka, zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN), znak je da Beograd ostaje na davno zacrtanom kursu – negovanja sve boljih odnosa sa Rusijom.

"Nadam se da možemo dodatno da ojačamo saradnju između naših naroda i naših zemalja do nivoa kojim ćemo svi biti zadovoljni. Hvala vam još jednom, to je bio jako težak posao, ja to mnogo cenim i od nas uvek možete da očekujete isto. Želim vam svaki uspeh i svako dobro, ovo je za mene bila velika čast", istakao je Vučić dodeljujući odlikovanje Nebenzji.

Nebenzja je zahvalio istom merom, potvrđujući da Rusija i Srbija uživaju u bezgraničnim odnosima, "ne samo u odnosima, već i u prijateljstvu i bratstvu". Dve zemlje, kako je rekao, gledaju na svet istim očima, štite iste vrednosti i principe, i to se odnosi na Kosovo i Metohiju, koje je, kako je rekao ruski diplomata, srce Srbije.

"Činjenica da je Vučić odlikovao Nebenzju je čin zahvalnosti zbog podrške koja je Srbiji bila veoma dragocena i ticala se i njenog dostojanstva i opstanka kao uvažene članice UN. To je gest koji će dobro da se primi. Država koja je dobila podršku u njoj vrlo značajnoj situaciji zahvalnost je pokazala na najvišem mogućem mestu, u Ujedinjenim nacijama. I odlikovanje je dodelio šef države. Sigurno da je to inteligentan potez sa posledicama koje mogu biti samo pozitivne. Ambasador Nebenzja je to zaslužio jer je bio na braniku naše odbrane, i ukrštao je sve vreme mačeve sa Zapadnim prekršiteljima rezolucije 1244.  To je i počast Rusiji, koja decenijama brani prava Srbije i Kosova i Metohije u UN", ističe bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović.

Sagovornik RT Balkan podseća da Srbija i Rusija nikad nisu imale zaoštrene odnose i da nikad nisu posezale za puškom međusobno.

Rusija se, dodaje, u najkritičnijim situacijama, našla da pruži pomoć Srbiji – od Karađorđevog ustanka i očuvanja autonomije Srbije pod Otomanskom portom, preko brojnih ratova, pa sve do sada u Savetu bezbednosti.

"U Savetu bezbednosti nijedna zapadna sila ne staje na stranu Srbije, a sve vreme nam Rusija pruža podršku. To je nešto što se ne sme zaboraviti. Prijateljstvo s Rusijom, i to bilo kojom Rusijom (i imperijalnom i komunističkom i postkomunističkom), potvrđeno je kao vekovna istorijska istina", zaključuje Vladislav Jovanović.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, osvrćući se na geopolitičku situaciju u kojoj se od Srbije očekuje da se maksimalno udalji od Rusije i Moskvi uvede sankcije, podseća da je opredeljenje Srbije politika nezavisnosti i vojne neutralnosti.

"Politika nezavisnosti i vojne neutralnosti pretpostavlja balansiranu spoljnu politiku. Razvoj dobrih odnosa sa jednom velikom silom ne sme da bude na štetu i na uštrb isto takvih dobrih odnosa sa drugim zemljama. Ako neko spekuliše da aktivan odnos saradnje s jednom državom ugrožava odnos sa drugom,  greši u  političkoj proceni", podvlači Jovanović.

image