RT Balkan istražuje: Zašto su se vaspitači pridružili protestu 2. oktobra?

Predstavnici reprezentativnih sindikata najavljuju ulazak u zakonski štrajk koji bi podrazumevao časove u trajanju od pola sata u slučaju da se nadležni ogluše o njihove zahteve

Reprezentativni prosvetni sindikati doneli su odluku da u sredu, 2. oktobra, stupe u jednodnevni štrajk. Zaposleni u školama neće držati nastavu, a roditelji dece predškolskog uzrasta moraće da pronađu nekog ko će im pričuvati mališane, jer će i vrtići tog dana "zatvoriti vrata".

Merlin Trajković iz Predškolske ustanove u Vranju za RT Balkan kaže da su svesni da će tog dana "biti haos", jer se očekuje da im se u protestu pridruži velika većina predškolskih radnika koji su za obustavu, ali da ne mogu da pristanu na nerazumevanje donosioca odluka, resornog ministarstva i lokalne samouprave.

"Prvi razlog što tog dana nećemo primati decu je što se ne poštuju dogovori iz Protokola. U prošlu sredu smo imali sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem, gde su prvobitno ponudili povećanje plate za sve zaposlene u predškolskom obrazovnom sistemu, za sve jednako – 12 odsto, da bi nas u petak ponovo pozvali na hitan sastanak u Vladi, na kome se premijer nije ni pojavio. S obzirom da nije bilo šanse da za dva sata dođemo u Beograd, predstavljala nas je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Rekli su da je premijer pogrešio, da nema novca i da će biti kao i školama – 8 odsto povećanje za nenastavno osoblje i 12 odsto za nastavno", objasnila je ona i naglasila da ne treba da ih dele.

Vaspitačica sa dugogodišnjom praksom u radu kaže da je problematično i to što članovi Saveza samostalnih sindikata Beograda u predškolskom sistemu već imaju 16 odsto veću platu u odnosu na ostatak Srbije i da su sada tražili povećanje od 21 odsto.

"Svima treba da se poveća plata za istu sumu", objašnjava ona.

Još neki od izazova su nove osnove programa po kojima rade, kao i prezahtevni roditelji.

"Svi problemi kreću u predškolskom. Deca od četiri godine već pokazuju određena ponašanja koja treba korigovati, ali je još veći apsurd to što su roditelji nesaradljivi, a mališani su samo njihova ogledala", pojašnjava sagovornica RT Balkana dok nabraja kako se nekada organizovao vaspitno-obrazovni rad:

"Imali smo tematski program po kome smo radili, a sada je to prema interesovanju dece. To je kamen spoticanja iz nekoliko razloga, prvo jer bi deca uvek da se samo igraju, drugo to što su neke grupe mešovite pa se interesovanja ne podudaraju za predškolce od tri i pet godina, a preporučili su nam i da se što više koristimo prirodnim materijalima (šišarkama, grančicama, šrafovima), što smatramo nebezbednim."

Ona je podsetila i na smrtni slučaj iz 2022. godine kada je četvorogodišnje dete u vrtiću u Vladičinom Hanu progutalo žir i preminulo.

Takođe, dodaje da bi prema normativu trebalo da rade sa grupom od 26 mališana, a da ih je trenutno 28.

"Tu je i nesklad da pojedine kolege sa radnim stažom od 15 godina sve to vreme rade na određeno, a onda se pojave kolege pripravnici i odmah dobiju ugovor za stalno. To smatramo nedopustivim", kaže naša sagovornica, koja bi volela i da ih konsultuju prilikom donošenja zakonskih rešenja.

Valentina Ilić, predsednica Unije sindikata obrazovanja Srbije, podseća da je prema Protokolu koji su u oktobru 2023. godine potpisali sa Ministarstvom prosvete dogovoreno da se početna plata za one sa sedmim stepenom u januaru 2025. izjednači sa republičkim prosekom od približno 15,4 odsto.

"Oni su se oglušili, ili ne žele. Očekujemo pregovore o tome. Ako se ne ispune naši uslovi, daćemo im nedelju dana vremena pre ulaska u zakonski štrajk na pola sata", upozorila je Ilićeva.

Iz četiri reprezentativna sindikata u prosveti objasnili su da je budžet namenjen za prosvetu i kulturu za 2024. godinu, do trenutka rebalansa budžeta, iznosio 292 milijarde dinara, a da je zaposleno ukupno 146.783 radnika, te da bi prema računici na početne plate moglo da se odvoji tek blizu 13 milijardi, odnosno 152 milijarde godišnje.

Pored zarade, zahtevi se odnose i na usvajanje Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije prema kome bi zaposleni u prosveti stekli status zaštićenog lica, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da im se isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.