Srbija i Balkan

Dodik: Šmit pokušava da bude deo BiH na lažan način

Šmit bi trebalo da svedoči u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević protiv BiH", a Avaz je objavio da je pozvan "kao vrhunski tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma"
Dodik: Šmit pokušava da bude deo BiH na lažan načinGetty © Pierre Crom

Muslimani u BiH se plaše da će nešto što su na kvaran način uspeli da urade biti poništeno, svedočio Kristijan Šmit u Starzburu ili ne jer je to neodrživo, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentarišući to što Šmit u nekim procesima treba da svedoči, a neće se pojaviti u procesu koji se vodi u Sudu BiH protiv predsednika Srpske i v.d. direktora "Službenog glasnika", Dodik je rekao da se vidi da je to zloupotreba.

Šmit bi trebalo da svedoči u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević protiv BiH", a "Avaz" je objavio da je pozvan "kao vrhunski tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Sud BiH je odbio predlog odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u krivičnom postupku Šmit bude saslušan kao svedok, obrazlažući to "diplomatskim imunitetom Šmita".

"Vidi se da to sve nije u skladu ni sa propisima, ni sa životom, stanjem u BiH, da oni žele od toga da naprave političku platformu", rekao je Dodik novinarima u Novom Goraždu.

Dodik naglašava da Šmit pokušava da bude deo BiH priče na lažan način.

"Pokazaće se na kraju da će ga pritisak muslimana dovesti do toga da ne ode na to, mada je sam tražio. To govori o njemu kakav je", rekao je Dodik.

Dodik je upitao što se u BiH ne sprovede presuda Sejdić-Finci, koja je donesena pre više od 15 godina.

"Sve je to dnevna nakaradna priča o evropskom putu. Savršeno dobro se zna da problemi koji se rešavaju u BiH moraju biti deo konsenzusa i da se njemu mora težiti. I kada se dođe do njega, oni to predstavljaju kao svoje. To samo govori da je reč o malim ljudima, koji ne računaju da im je potreban i sledeći konsenzus, ali videćemo kako će ga dobiti", rekao je Dodik.

image