Srbija i Balkan

Predsednik Srbije na GS UN: Pandorina kutija nije otvorena u Ukrajini već na Kosovu i Metohiji

Svet je na ivici nuklearnog holokausta, približavamo se ivici ambisa, upozorio je Vučić
Predsednik Srbije na GS UN: Pandorina kutija nije otvorena u Ukrajini već na Kosovu i Metohiji© Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana.

"Tenzije su sve veće, a izazovi sve složeniji", rekao je Vučić.

Srbija brani principe povelje UN i međunarodnog prava i svojim delovanjem snažno zastupamo ideju ovogodišnjeg zasedanja, dodao je on.

Srbija i njeni građani dele bol sa svima koji ginu u ratovima, i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Deluje neverovatno da je svet na ivici nuklearnog holokausta, naveo je predsednik Srbije.

"U želji da pobede i unište one druge, korak po korak, približavali smo se ivici ambisa i na kraju smo tamo i stigli. Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, postoje samo naši argumenti i naša istina, dok oni drugi motaju da nestanu jer uvek ugrožavaju naše ili univerzalno lažne vrednosti", dodao je.

"Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo i da obnovimo urušeni kredibilitet UN", rekao je Vučić i dodao da Srbija podržava veću zastupljenost afričkih zemalja u Savetu bezbednosti.

"Zaustavimo praksu duplih standarda i vratimo veru u međunarodno pravo, u mir, jedini put koji nema alternativu", pozvao je Vučić okupljene u UN.

Vučić je podsetio na reči DžFK-a da čovečanstvo mora da okonča rat, pre nego što rat okonča čovečanstvo.

Predsednik Srbije je podsetio i na nepoštovanje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije i na Pandorinu kutiju koja nije otvorena ni pre dve, ni pre pet godina, već mnogo godina ranije, a o kojoj svi glasno ćute.

"Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim delovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije desilo slučajno niti samo od sebe, već uz učešće zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija; rušenje međunarodnog prava; da je to presedan kakav Evropa nije zapamtila od Drugog svetskog rata. Reč je o notornoj neistini", poručio je Vučić.

Dodaje da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali kaže da lideri velikih sila pozivaju na poštovanje Povelje UN, ali ne kada je u pitanju Srbija.

"Kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se - a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", upitao je on i dodao da velike zemlje to čine zato što im se može.

I danas pokušavaju da nam otmu deo teritorije, da otcepe Kosovo i Metohiju od Srbije i naoružavaju Albance na KiM, dodao je.

Vučić je podsetio da u skladu sa Rezolucijom 1244, niko sem snaga pod kontrolom UN - u ovom trenutku su to snage Kfora - sa kojima imamo ne sme da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 deo Srbije

"A, oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušali da joj odvoje deo teritorije, pokušavaju i danas, ubeđujući nas da je to jedino demokratsko i smisleno rešenje, pokušavaju da otcepe KiM od Srbije, i svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije", upozorio je. 

I kada ih pitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer to je sve pokušaj izazivanja rata - rušenje normi UN, dobijete najgluplji mogući odgovor na svetu: "Pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promenjena situacija, jer mi smo priznali nezavisnost Kosova", naveo je predsednik Srbije i dodao da su time, velike sile, poručile da ih je baš briga i za UN i za pravo. "Možemo da radimo šta nam se hoće, kako nam se hoće i koliko god nam se hoće."

"Danas u svetu svi govore o Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji. I kada govore, pričaju kako ćemo mi po ruskom nalogu da povedemo rat na Balkan. I lažu sve vreme, duže od dve i po godine. Mi nismo sluge ni Rusije i SAD. Mi imamo svoju politiku i svoje interese", poručio je Vučić.

Predsednik je tokom obraćanja citirao je nobelovca i bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu kada je govorio o situaciji Srba na KiM.

Citiraću ovom prilikom i nobelovca i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obamu koji je rekao: "Pravi mir nije samo odsustvo sukoba; on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve", rekao je Vučić.

On je naglasio da za Srbe na KiM, pod jurisdikcijom UN, "nema ni prisustva pravde, ni lične slobode niti mogućnosti za sve".

Podsetio je na progon svega što je srpsko na Kosovi i Metohiji i citirao Nelsona Mandelu koji je rekao da istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava.

"A kako može biti mira na Kosovu i Metohiji ako se tamo sistematski narušava pravni poredak i elementarna prava celog jednog naroda," upitao je predsednik Srbije i ponovio da je Srbija je na evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU, kao i da ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i da će se boriti da očuva mir.

Podsetio je na reči diplomate Vladislava Jovanovića, koji je na dan bombardovanja SRJ, 24. marta 1999. godine, u ime Vlade tadašnje SR Jugoslavije, uputio hitan apel svim državama da se kategorički suprotstave toj agresiji.

"Pogledajte kako 25 godina kasnije njegove reči zvuče: 'Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sledeća zemlja?'"

On je dodao i da veruje u svet zasnovan na pravim, a ne lažnim vrednostima. "Verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glavu i koji se usuđujemo da govorimo istinu, biti temelj jednog novog, različitog i boljeg sveta", zaključio je svoj govor predsednik Srbije.

Govoreći juče na konferenciji za medije, Vučić se osvrnuo na situaciju u svetu i rekao da nam je mir preko potreban.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta.

Na 79. zasedanju GS UN okupilo se više od 140 svetskih lidera i predstavnika država koji su apelovali na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i poštovanje međunarodnog prava.

image