Srbija i Balkan

Vrh vodenog talasa noćas stigao u Hrvatsku: Vodostaj niži od očekivanog

Nije premašen nivo reke iz rekordne 2013. godine kada je iznosio 776 cm
Vrh vodenog talasa noćas stigao u Hrvatsku: Vodostaj niži od očekivanogGetty © Arpad Kurucz/Anadolu

U Hrvatsku je iz Mađarske stigao vrh vodenog talasa Dunava noćas dva sata iza ponoći, kada je izmeren najviši vodostaj od 708 centimetara, a u narednih desetak sati se očekuje njegova stagnacija i potom blago opadanje, potvrdio je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Vrhunac vodenog talasa je stigao u Batinu, ali je on niži od očekivanog i nije premašen nivo reke iz rekordne 2013. godine kada je iznosio 776 cm.

Mate Lukić, načelnik Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije je potvrdio za HRT da je situacija zadovoljavajuća.

"Dunav je trenutno na 704 cm, što znači da stagnira", kazao je Lukić.

Iako trenutno pada kiša, što ne ide u prilog situaciji, Lukić kaže da to ne bi trebalo da stvori neke veće probleme.

"Nisu to velike količine, mislim da ukoliko ovako nastavi, a prognoze su negde do poslepodneva, ne bi trebalo biti većih problema", naveo je Lukić.

Prema informacijama Hrvatskih voda, vodeni talas Dunava će se u Hrvatskoj zadržati nekoliko dana i za sve to vreme na snazi će biti vanredne mere od poplava, koje se proglašavaju kada nivo reke iznosi 650 cm.

Nakon što je nivo Dunava u Mađarskoj dostigao vrhunac, vodostaj sada opada, ali će upozorenja na poplave ostati na snazi do subote posle podne, izjavio je danas zvaničnik mađarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nivo vode se smanjuje duž celog vodotoka, ali operacije odbrane od poplava i dalje se sprovode na 29 lokacija pod nadzorom države, kao i na još 41 lokaciji pod nadzorom lokalnih vlasti", izjavio je državni sekretar u parlamentu Bence Retvari na konferenciji za novinare nakon sastanka operativnog tela zaduženog za zaštitu od poplava, prenosi agencija MTI.

On je dodao da se sve lokacije nakon poplava dezinfikuju prema detaljnim smernicama koje je lokalnim vlastima prosledio nacionalni centar za javno zdravlje.

Podsetimo, ciklon Boris doneo je proteklih dana centralnoj Evropi obilne padavine i poplave u kojima su poginule 24 osobe.

image