Srbija i Balkan

Danas nastavak suđenja Dodiku i Lukiću: Institucije Srpske snažno uz predsednika

Nenad Stevandić je poručio da ovo suđenje predstavlja kršenje prava i pravde i da neće pomoći nijednom narodu u BiH
Danas nastavak suđenja Dodiku i Lukiću: Institucije Srpske snažno uz predsednika© SRNA/ Borislav Zdrinja/

Danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje predsedniku Republike Srpske  Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

Advokat predsednika Srpske Goran Bubić rekao je ranije da će na današnjem  ročištu biti saslušan svedok Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske i član Upravnog odbora "Službenog glasnika", na predlog odbrane drugooptuženog Lukića.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je uoči današnjeg ročišta poručio da će institucije Republike Srpske snažno stati iza predsednika Milorada Dodika i da neće dozvoliti da se u politički montiranim procesima uklanjaju demokratski izabrani predstavnici.

On je istakao da nastavak suđenja u Sudu BiH predsedniku Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću predstavlja kršenje prava i pravde i neće pomoći nijednom narodu u BiH.

Stevandić je naglasio da ovo suđenje ima za cilj da se zastraše i uklone iz političkog života svi političari koji se protive otimanju državne imovine Republike Srpske i bore za dosledno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, saopšteno je iz NSRS.

Podsetimo, ovo je drugo ročište za nedelju dana, a na prethodnom, 18. septembra, svedok Lukića, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić rekao je da niko, pa ni direktor "Službenog glasnika", ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donela Narodna skupština, jer ako bi to uradio bio bi to napad na ustavni poredak.

Bosančić, koji je predsednik Upravnog odbora "Službenog glasnika", rekao je tokom saslušanja da OHR ne može da naredi da se zakonska rešenja ne objavljuju jer to nije propisano nadležnostima ni visokog predstavnika niti OHR-a.

OHR, dodao je on, ne može da donosi zakone koji se odnose na Republiku Srpsku jer je procedura donošenja zakona definisana zakonima Srpske i njenim ustavom.

Advokat Bubić je nakon ročišta rekao da je svedočenje Bosančića pokazalo da u pravnom poretku u BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu, prenela je Srna.

image