Srbija i Balkan

Linta: Skrnavljenje spomenika i groblja vandalski čin s ciljem zastrašivanja Srba

U saopštenju Saveza Srba iz regiona ističu da su preostali Srbi uznemireni i da se osećaju nesigurno, jer ih ne štite nadležne institucije
Linta: Skrnavljenje spomenika i groblja vandalski čin s ciljem zastrašivanja Srba© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da nedavna skrnavljenja spomenika kod Sanskog Mosta i pravoslavnog groblja na Plamenicama kod Ključa predstavljaju nastavak učestalih vandalskih činova ekstremnih Bošnjaka s ciljem da se zastraše Srbi i da im se pošalje poruka da nisu dobrodošli u Sanski Most i Ključ, kao i da se prisile na iseljavanje.

U saopštenju Saveza Srba iz regiona ističu da su preostali Srbi uznemireni i da se osećaju nesigurno, jer ih ne štite nadležne institucije.

Linta smatra da bi međunarodni predstavnici i Sarajevo trebalo da osude plansko skrnavljenje i rušenje srpskih spomenika i grobalja i da se zauzmu za hapšenje i kažnjavanje onih koji ugrožavaju opstanak preostalih Srba.

"Potpuno je jasno da ekstremne snage u bošnjačkom narodu žele da uklone svaki trag i svako prisustvo Srba na ovim prostorima" navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi Srbija trebalo aktivno da pomogne da se obnovi srpsko kulturno i versko nasleđe u BiH odnosno da se obnove srušeni i oštećeni spomenici i spomen obeležja koji su podignuti za stradale srpske civile, poginule i ubijene borce, značajne ličnosti i događaje iz srpske istorije, kao i da se obnove pravoslavne kapele, crkve i manastiri i pravoslavna groblja.

Linta ocenjuje da će na taj način Srbija konkretno doprineti očuvanju identiteta i viševekovnog prisustva Srba na tim prostorima.

U saopštenju podsećaju da su nedavno oskrnavljeni spomenik posvećen četvorici Srba mučenika koje su Turci nabili na kolac 1835. godine u selu Lipnik kod Sanskog Mosta i pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa.

image