Kurti za "Fajnenšel tajms": Srbija i Rusija su faktor nestabilnost na Balkanu, Zapad to dopušta

Premijer tzv. Kosova ponovo je napao Srbiju i Rusiju, optužujući Beograd da vodi "agresivnu politiku", a Zapad da to dopušta

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti odbija da postigne kompromis sa Srbijom, i pored pritisaka sa Zapada, piše britanski "Fajnenšel tajms".

U intervjuu za list, Kurti tvrdi da njegove akcije na severu KiM "nisu usmerene protiv Srba, već protiv ilegalnih aktivnosti Srbije na Kosovu".

U tekstu se navodi da, iako je većina zapadnih zemalja priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Srbija to kategorički odbija, te da su odnosi Beograda i Prištine nestabilni.

Takođe, FT ističe da lokalno srpsko stanovništvo pruža otpor pokušajima prištinskih vlasti da im nametnu sopstvene institucije i dokumente, te da insistiraju na ostanku srpskih institucija na KiM.

Kurti je odbacio kritike koje na njegov račun dolaze iz EU, navodeći da je rešavanje problema na KiM "unutrašnje pitanje", kao i da na Kosovu "nema bezbednosnih izazova koje ne može da kontroliše".

"Fajnenšel tajms" podseća da je Kurti povukao niz poteza kako bi uspostavio "suverenitet Kosova" nad severnim delom pokrajine, među kojima se nalaze zabrane korišćenja srpskih dokumenata, registarskih tablica i dinara.

Kurti je nedavno zatvaranje srpskih pošta na severu KiM, na koje se lokalni Srbi oslanjaju kako bi podigli svoje plate i penzije, opravdao potrebom borbe protiv "ilegalnih aktivnosti i falsifikacije dokumenata".

Komentarišući najavu otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, Kurti je rekao da "želi normalan most. A to znači otvoren most. Jedini koji ne žele most su oni koji i dalje sanjaju o podeli Kosova".

Kurti je optužio Srbiju da "drži svoje oružane snage na granici sa Kosovom", kao i da je "odbila da potpiše dokument kojim bi se potvrdio suverenitet Prištine", misleći na Ohridski sporazum.

Prištinski premijer je takođe odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština sa nadležnostima koje bi za Beograd bile prihvatljive, navodeći da "niko ne može da ima posebne privilegije".

"Fajnenšel tajms" piše da bi odnosi "Kosova" i SAD mogli da se pogoršaju ukoliko Tramp pobedi na izborima, podsećajući na bliske odnose srpskih vlasti sa pojedinim saradnicima nekadašnjeg američkog predsednika.

Kurti je rekao da je spreman da sarađuje sa bilo kojim američkim predsednikom, dodajući bi formiranje nove Evropske komisije moglo da dovede do novog fokusa na "agresivnu srpsku politiku", umesto dosadašnjeg "blagog pristupa".

FT podseća da je Srbija nedavno postigla sporazum o eksploataciji litijuma sa EU, kao i da je kupila francuske borbene avione.

Kurti je istakao da je "dodvoravanje Srbiji bila greška, pošto je Beograd u stalnom dosluhu sa Rusijom".