Đukić Dejanović: Nema finansija za izjednačavanje početnih plata sa republičkim prosekom

Ona je istakla da je u dijalogu koji zajedno vodi sa premijerom Milošem Vučevićem i predstavnicima reprezentativnih sindikata, ponuđeno povećanje plate za prosvetare od 12 odsto

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će se tokom 2025. godine intenzivno raditi na tome da se izjednače početne plata zaposlenih u sistemu obrazovanja sa prosečnim platama u ostalim sektorima.

Međutim, zbog finansija kojima raspolažu, tako nešto sada nije moguće.

Ona je istakla da je u dijalogu koji zajedno vodi sa premijerom Milošem Vučevićem i predstavnicima reprezentativnih sindikata, ponuđeno povećanje plate za prosvetare od 12 odsto.

Podvukla je da bi povećanje usledilo od januara naredne godine.

Upitana o spiskovima koje su direktori škola morali da naprave i na kojim bi se našli nastavnici koji su protestovali, Slavica Đukić Dejanović je rekla da je Zakon o štrajku jasno definisan i da su obaveze direktora da evidentiraju ako neko ne dođe na posao.

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su u utorak da će zajedno sa predškolskim kolektivom, stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.

Đukić Dejanović je učestvovala i na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

"Nacionalna čitanka nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji", rekla je resorna ministarka.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a učenici će je dobiti besplatno.

Istakla je da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi se učenici upoznali sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji.