Odloženo ročište u slučaju Banjska

Na optuženičkoj klupi našli su se Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić, koji se od 24. septembra nalaze u pritvoru

Pripremno ročište optuženima u slučaju Banjska, Dušanu Maksimoviću, Blagoju Spasojeviću i Vladimiru Toliću, uhapšenima 24. septembra prošle godine, od kada se i nalaze u pritvoru, prekinuto je i odloženo za 9. oktobar.

Takva odluka doneta je nakon što je odbrana trojice Srba obrazložila da nije dobila spise predmeta u fizičkom obliku, već samo putem mejla, kao da optužnica nije ni dostavljena optuženima.

Prvo ročište počelo je jutros u 9.30 sati pred posebnim odeljenjem osnovnog suda u Prištini.

U sudnici su se našli članovi porodice optuženih, oštećeni, advokati Miloš Delević, Jovana Filipović i Ljubomir Pantović, kao i veliki broj medijskih ekipa.

Na početku ročišta, tužilac je zatražio da se ostalima iz optužnice koji nisu prisutni sudi u odsustvu, navodeći da za to postoje uslovi.

Advokat Pantović je istakao da suđenje u odsustvu za 42 osobe nije moguće, ali da je odluka na sudu, na šta je sudija odgovorio da će zatražiti pravno mišljenje od vrhovnog suda po tom pitanju.

Odbrana je zatim istakla da je dobila spise predmeta u elektronskoj formi i da zahteva od tužilaštva da dostavi spise predmeta u fizičkom obliku, kako odbrani tako i okrivljenima, te da postupak iz tog razloga ne može da se nastavi danas.

Pantović je naglasio da je poziv za održavanje ročišta, kao i optužnicu na 157 strana dobio pre dva dana, te da nije imao vremena da se sa branjenikom konsultuje, te da negoduje što Spasojeviću optužnica i nije uručena.

Sudija je istakao da tužilaštvo mora da dostavi optužnicu i spise predmeta optuženima, te odložio ročište za 9. oktobar 2024. godine.