Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Čime raspolažu tzv. kosovske bezbednosne snage i ko su im glavni pokrovitelji?

Sredinom meseca, ministar odbrane tzv. Kosova i nekadašnji pripadnik terorističke OVK Ejup Maćedonci izjavio je da je za tri godine u sisteme naoružanja uloženo 249 miliona evra
RT Balkan istražuje: Čime raspolažu tzv. kosovske bezbednosne snage i ko su im glavni pokrovitelji?Getty © Anadolu Agency

Pre nekoliko dana list "Albanijan post" objavio je vest da su pripadnici tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) sa instruktorima turske vojske obavili teorijsku i praktičnu obuku o upotrebi HAR-66, ručnog raketnog bacača za protivoklopnu borbu.

Istovremeno, u saopštenju ove ilegalne formacije, navodi se da je obuka za upotrebu HAR-66 sprovedena u okviru saradnje "Kosova" i Turske, kao i da je njen cilj povećanje profesionalnih kapaciteta. Radi se o ručnom raketnom bacaču koji zapravo predstavlja tursku verziju poznatog američkog M72 LAV (Light Antitank Weapon, LAW), koji se već nalazi u operativnoj upotrebi tzv. KBS-a.

Vredi podsetiti i da je sredinom meseca ministar odbrane tzv. Kosova i nekadašnji pripadnik terorističke OVK Ejup Maćedonci izjavio da je za tri godine u sisteme naoružanja uloženo 249 miliona evra.

On je naglasio da se kupovine naoružanja i vojne opreme vrše na osnovu sveobuhvatnog tranzicionog plana, a ministar odbrane lažne države je 22. septembra naveo da je prema ovom planu sačinjenom u saradnji sa SAD proces transformacije tzv. KBS u vojsku trenutno u drugoj fazi, a da je, u narednoj, trećoj fazi, predviđeno da te snage dobiju i flotu helikoptera, što treba da bude učinjeno između 2025. i 2028.

Kako je RT Balkan ranije pisao, procenjuje se da će Priština za svoje snage najverovatnije nabaviti višenamenske helikoptere UH-60 "crni jastreb" ili izviđačke OH-58, koji mogu biti naoružani protivoklopnim vođenim raketama.

Turska – jedan od glavnih snabdevača tzv. kosovskih bezbednosnih snaga

U obuci koju Turska sprovodi nema ništa čudno, budući da ova zemlja, uz naravno SAD, važi za jednog od glavnih snabdevača "kosovskih bezbednosnih snaga" naoružanjem i vojnom opremom. Tako je od početka procesa transformacije tzv. KBS-a u vojsku, Ankara isporučila niz sredstava ratne tehnike – od bespilotnih letelica (BPL) do oklopnih vozila.

O BPL "bajraktar" TB2 je već bilo reči i u javnosti je opštepoznato da tzv. KBS raspolaže ovim letelicama. Međutim, manje je poznata činjenica da je Turska, pre nego što su SAD odobrile isporuku "džavelina", lažnoj državi isporučila nepoznat broj sopstvenih protivoklopnih raketnih sistema – OMTAS.

U pitanju je veoma ubojito sredstvo dometa do četiri km, a glavne prednosti OMTAS-a su mogućnost napada "odozgo" (poput "džavelina") i rad u režimu "ispali i zaboravi", tokom kog operater ne mora da navodi raketu na cilj, već to radi glava za samonavođenje.

Ipak, vredi podsetiti da je Turska najviše doprinela u domenu oklopnih vozila, pa je tako tzv. Kosovu isporučila deset MRAP vozila "kipri", oko 80 "kobri" kompanije "Otokar", kao i oko 30 "vurana" od kojih je deo opremljen minobacačima "aslan" u kalibru 120 mm. Uz to vojna policija tzv. KBS-a koristi i 14 lakih oklopnih vozila "akrep".

Zatim tu su daljinski upravljane borbene stanice "sarp dual" naoružane bacačima granata u kalibru 40 mm, na koje može biti postavljen i mitraljez u kalibru 7,62 ili 12,7 mm, minobacači u kalibru 60 i 81 mm, a interesantno je da se na prikazima tzv. KBS-a moglo videti da raspolažu i turskim sistemom za ometanje malogabaritnih dronova – "ihasavar".

Naravno, na sve ovo treba dodati i nekoliko vrsta jurišnih pušaka i mitraljeza poput MPT-55, MPT-76 i PMT-76-57A, koje je Ankara isporučila Prištini.

Ko su ostali pokrovitelji tzv. KBS-a?

Kao što je već pomenuto, najveći pokrovitelj ilegalne oružane formacije u južnoj srpskoj pokrajini pored Turske su svakako SAD.

Naime, Vašington je tzv. KBS-u 150 lakih oklopnih vozila "hamvi", dok je Priština kupila još oko 50. Uz "hamvije" SAD su isporučile i 55 borbenih oklopnih vozila M1117, koje tzv. KBS koristi kao oklopne transportere, kao i nekoliko desetina neborbenih, odnosno običnih kamioneta i terenskih vozila.

Podsećanja radi, početkom godine Kongres SAD odobrio je isporuku 246 raketa i 20 komandno-lansirnih uređaja protivoklopnog sistema "džavelin", a vrednost celokupnog paketa je 75 miliona dolara. Nije poznato koliko je tačno "džavelina" do sada isporučeno.

Pored oklopnjaka i protivoklopnih sistema, Vašington je Prištini isporučio i četiri malogabaritna izviđačka drona RKu-20 "puma", pištolje, niz jurišnih i snajperskih pušaka, kao mitraljeza – od lakih do onih u kalibru 12,7h99 mm, automatske bacače granata MK-19 u kalibru 40 mm koji se montiraju na vozila i ručne raketne bacače M72 LAV.

Osim Turske i SAD, vredna pomena je i Nemačka koja je bila nešto skromnija, pa je tokom nekoliko proteklih godina u više navrata isporučivala Prištini neborbena vozila poput kamiona, kamioneta, kombija, džipova, automobila i terenskih vozila. Kao i u slučaju SAD, deo vozila je doniran, a deo je kupljen sredstvima koje su privremene vlasti u Prištini izdvojile za troškove odbrane.

Što se tiče naoružanja, Berlin je "kosovskim bezbednosnim snagama" do sada isporučivao jurišne puške "Hekler i Koh" G36 (koji je standardna puška pripadnika ove ilegalne formacije), snajperske puške SIG 716 DMR, kao i potcevne bacače granata u kalibru 40 mm.

Uz navedene države, tzv. KBS-u opremu su isporučivale i Italija, Velika Britanija, Kanada i Finska, međutim ta pomoć se ogleda u manjem broju terenskih vozila i kamiona, i ima uglavnom simbolički karakter.

image