Miki Aleksić, Vulin, CIA i ruski krijumčar oružja

Aposolutno je nemoguće da malim avionom poletite iz Srbije i završite u Moskvi, a usput preletite čitav NATO pakt, objasnio je Vulin

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin odbacio je optužbe poslanika Miroslava Aleksića da je "prošvercovao" ruskog krijumčara oružja i nafte, kao laži i spinove "CIA agenta".

Naime, Aleksić je rekao da je Vulin, dok je bio direktor BIA, zajedno sa Srđanom Lolićem "prošvercovao" izvesnog Rusa, krijumčara oružja i nafte. Aleksić je tvrdio da je Rus bio u kućnom pritvoru u Milanu i da mu je BIA navodno izradila lažne papire, skinula nanogvicu, pa je preko preko Slovenije, Hrvatske, BiH stigao najpre do Srbije, a odatle je zajedno sa pomoćnikom predsednika Ruske Federacije Nikolajem Patruševim i Željkom Mitrovićem, privatnim letom "Er Pinka", prebačen u Moskvu. 

"Ako smo se pitali gde je gospodin Aleksić proveo mesec dana u Americi, sad znamo. Išao je po instruktažu šta da kaže, šta da pita, koga da napada. Što kažu u mom selu – CIA snajka, CIA. To je sasvim u redu. Onaj pašnjak ispred američke ambasade je magičan i znam da volite da idete tamo", rekao je potpredsednik Vlade.

Vulin je dodao da je problem što Aleksić unižava svoju zemlju i dovodi je u poziciju da se pravda, te je objasnio kako funkcioniše vođenje hibridnog rata protiv svoje zemlje.

"Vi bacite jednu potpunu laž i ona se zavrti po raznim portalima u zemlji, a onda će to preneti i portali u regionu. Neće se govoriti kako i odakle su došle informacije, već će samo biti preneto kao gotova činjenica", naglasio je Aleksandar Vulin.

"A onda će se ponovo vratiti kod nas tako što ćemo mi prenositi portale iz okruženja i opet potpuno bez ikakve svesti odakle je šta došlo i da li ima ikakvog utemeljenja. To se inače zove 'ping pong', prebacite lopticu pa vam vrate lopticu, i onda se tako ne samo zamajava javnost nego se na taj način vodi hibridni rat protiv sopstvene zemlje. Vidim da su vas učili da to radite, ali moraju bolje da vas uče i siguran sam da će biti još putovanja u Ameriku gde ćete raditi na tim stvarima", rekao je potpredsednik Vlade Srbije. 

Vulin je istakao da niko u Srbiji nije mogao da prebacuje bilo koga iz Italije preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine – pa u Srbiju. Kako je naveo, pola Evropske unije je neko prošao i sad ispada ga je Srbija negde prebacila.

"Razjasnite vi to prvo malo sa Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom, pa dođite do Srbije. Kako nađoste Srbiju odmah? Kako niste rekli, na primer – organizovana kriminalna grupa koju čine državljani EU iz Italije, Slovenije, Hrvatske radi za Ruse? Ne, nego je odjedanput stigao u Srbiju. Ne znam ko je čovek koga pominjete, ali taj čovek nije mogao da stigne tek tako u Srbiju. Morao je da prođe pola EU. Znači, blago rečeno apsolutna neistina", rekao je Vulin.

Dodao je da poznaje Srđana Lolića koji je inače finansijer Aleksićevih koalicionih partnera Dveri, i to godinama unazad. Takođe je rekao da je "apsolutno nemoguće da poletite malim avionom iz Srbije i završite u Moskvi" i podsetio da su od početka sukoba u Ukrajini "privatni letovi zabranjeni".

Potpredsednik Vlade Srbije napomenuo je da tako nešto ne može ni predsednik države da uradi.

"To ne može šef CIA da uradi. Morali biste da preletite malim avionom čitav NATO pakt i da oni ne znaju ko je u avionu i da vas puste. A usput – zabranjeno je, ne može da se leti malim avionom za Moskvu. Potpuna i apsolutna neistina, ne znam što vam to nisu objasnili", dodao je Aleksandar Vulin.

Takođe, Vulin je upitao Aleksića i da li stvarno misli da se Patrušev bavi takvim stvarima. Takođe je ocenio da je Aleksić ljubomoran na Mitrovića jer je "mnogo bliži Amerikancima" od njega.

Aleksić se, inače, "nudio" za saradnju šefici Sektora za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Zuzani Mihalkovoj Šutijakovoj, poručivši da proevropska opozicija u Srbiji treba da postane ozbiljan partner Evropskoj uniji, jer samo to može biti garant iskrenih i pravih reformi.