Srbija i Balkan

Dragan Milić i "Niški incidenti": Zašto je Putin nepoželjan u opštini Medijana?

Slika ruskog predsednika u zgradi opštinske uprave aktuelizovala je pitanje o tome ko su pravi prijatelji Niša
Dragan Milić i "Niški incidenti": Zašto je Putin nepoželjan u opštini Medijana?© Radule Perisic/ATAImages

Portret ruskog predsednika Vladimira Putina zasmetao je novim opštinskim vlastima niške opštine Medijana, kojom od nedavno upravlja grupa građana "Dr Dragan Milić". Slika lidera ove istočnoevropske zemlje "proterana" je tako sa ulaza opštinske zgrade, a kada se jedan od od radnika opštinske Uprave pobunio zbog toga – nastao je haos.

Radnik je uporno tražio da sazna – gde je Putin.

"Ušao je, bacio je naočare za sunce ispred mene uz neku čudnu gestikulaciju. Kad sam mu rekao da ipak ne može sa mnom tako da priča, povisio je ton i ponovio 'gde je Putin'", žalio se medijima predsednik opštine Medijana iz Milićeve grupe građana, Mladen Đurić koji je kako tvrde njegove kolege i pre toga dobijao pozive u kojima mu je radnik tražio da vrati Putinovu sliku.

Za radnika koji očigledno poštuje ruskog predsednika niška opozicija tvrdi da je bio u alkoholisanom stanju, i navode kako ga je u radni odnos u opštini primila prethodna vlast.

Niko, međutim, da odgovori čoveku na pitanje: Gde je Putin?

Predsednik grupe građana koja ima većinu u medijani, doktor Dragan Milić, takođe je komentarisao incident koji je opisao kao "neviđen". On je ustvrdio kako je radnik fizički i verbalno napao dva većnika.

"U opštini Medijana na samom ulazu u zgradu gde se nalazi obezbeđenje nalazila se slika predsednika Rusije, Vladimira Putina. Ta slika je naravno uklonjena jer ne može slika bilo kog stranog državljanina da stoji u objektima države Srbije sve dok smo slobodna zemlja. Medijana jeste, bila je i biće srpska opština. U zgradi opštine Medijana dok je opozicija na vlasti neće biti slike ni ruskih, ni američkih, ni kineskih ni nemačkih predsednika", oštro je reagovao vođa niških opozicionara, dodajući da će opština Medijana reagovati u skladu sa Zakonom, te da "bahati, drski i agresivni pojedinci ne mogu biti slika i prilika opštinske vlasti".

Koje zakone krši Putinova slika Milić nije precizirao, pa bi zlonamerni rekli da šef niške opozicije zapravo samo pokušava da svojim diskrecionim odlukama da snagu zakona. Jer jednostavno, njemu se Putin ne dopada. Da je Bajdenova slika u pitanju – da li bi joj prigovorio ovako oštro kao slici ruskog predsednika?

Jer, isti ovaj Milić koji tvrdi da "ne može slika bilo kog stranog državljanina da stoji u objektima države", u isto vreme nema problem da na objektu Klinike za kardiohirurgiju u Nišu stoji - američki grb. I zahvalnost američkoj vojsci.

"Dugujemo zahvalnost američkom narodu, američkoj vladi i pre svega američkoj vojsci na donaciji u opremi koja će služiti za lečenje pacijenata klinike", piše na ulazu u kliniku gde je postavljen i veliki grb sa natpisom "US ARMY".

Donacije Amerikanaca bile su dovoljne i da jedan operacioni blok u ovoj klinici ponese naziv "Vudro Vilson" po bivšem američkom predsedniku.

Milićeva zahvalnost Amerikancima ne ogleda se samo u profesionalnom nego i u ličnom životu, pa  je ovaj kardiohirurg svetskog glasa još 2014. godine osnovao Klub srpsko-američkog prijateljstva.

Jedan od ciljeva udruženja je, kako se navodi na njihovom sajtu, "promovisanje vrednosti zapadnog sveta i evroatlantskih integracija", odnosno promovisanje članstva u NATO.

Klub blisko sarađuje sa američkom ambasadom, ambasadorom i diplomatama, a za desetak godina rada obezbedio je, navode, 7,8 miliona dolara donacija od SAD.

Njegovi sugrađani, Nišlije, međutim ne gaje tako blagorodna osećanja prema Vojsci Sjedinjenih Država. Jer zašto bi? Da li oprema koju su Amerikanci donirali Klinici za kardiohirurgiju ikako može da nadoknadi sve one patnje kroz koje je Niš prošao tokom NATO agresije, koju je predvodila upravo američka vojska?

Niš je, naime, bio jedna od najvećih žrtava bombardovanja protivnog međunarodnom pravu, a samo tokom jednog dana, 7. maja 1999. godine, kada su grad zasule kasetne bombe, stradalo je čak 16 ljudi. Možda Amerikanci jesu donirali milione za kliniku, ali su isto tako "donirali" Nišu oko 36 kontejnera kasetnih bombi, a bombe su padale u zoni pijace, i bolnice, gde nije bilo nikakvih vojnih ciljeva. Pa Milić nikako da se zapita da li je grbu stranog agresora mesto na klinici u kojoj se leče rođaci i prijatelji žrtava bombardovanja.

Jasno je, međutim, šta Nišlije misle o Rusima, jer, podaci kažu da je najveći broj bratimljenja Niš imao upravo sa ruskim gradovima i opštinama- četiri, a potom sa grčkim i bugarskim – po dva. To sve svedoči o istorijskoj, istinskoj i prijateljskoj saradnji sa ruskim narodom čiji je lider odjednom "sporni" Putin.

Istorija, s druge strane, i dalje pamti čuveni "Niški incident" kada je, u Drugom svetskom ratu, ubrzo po oslobađanju Niša, "saveznička" avijacija Sjedinjenih Američkih Država bombardovala kolonu niških oslobodilaca, pripadnika Crvene armije. I to su Amerikanci nazvali "greškom", isto kao što su "greškom" zvali i nemilosrdno bombardovanje Niša kasetnom municijom. 

Kada je Milićev klub u Nišu ugostio komandanta Kopnene vojske SAD za Evropu, general potpukovnika Frederika Bena Hodžisa i Filipa Bridlava, bivšeg glavnog komandanta NATO-a u Evropi - mnogi su se prisetili teških dana koje su SAD i NATO doneli njihovom gradu. Među njima nije bio kardiohirurg, koji vodi nišku opoziciju.

Jer, Milić je možda zaboravio ko su pravi niški prijatelji, a ko neprijatelji - ali izgleda da radnik koji se pita šta je s Putinovom slikom, još sve dobro pamti.

image