Vučić razgovarao sa Guteršom u Njujorku

Vučić sa Guterešom o geopolitičkim izazovima, Srbiji, AP Kosovo i Metohija i saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom u Njujorku razgovarao o glavnim temama 79. zasedanja Generalne skupštine UN, globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova poput ratnih sukoba, humanitarne krize, energetske tranzicije, klimatskih promena i borbe protiv siromaštva i nejednakosti.

Vučić je na platformi Instagram naveo da je sagovornika detaljno upoznao i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i da je posebna tema bila budućnost koju sada "gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova".

"Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama", naveo je Vučić.

Predsednik je dodao je da je tokom razgovora istakao spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada.

Vučić se u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sastao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim  je razmenio mišljenja o situaciji u regionu,  bilateralnim odnosima dve zemlje i evropskom putu Srbije.

Predsednik je istakao da je grčkom premijeru preneo zabrinutost zbog svakodnevnog terora sa kojim se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, zahvalio na dosadašnjoj principijelnoj podršci Grčke teritorijalnom integritetu Srbije i zatražio dodatnu potporu našim naporima u cilju zaštite srpskog stanovništva.

"Bilateralna saradnja Srbije i Grčke je na zavidnom nivou, baš kao i bratski odnosi naša dva naroda. Nastavljamo zajednički rad na jačanju i širenju ekonomskih veza, kao i na energetskom i infrastrukturnom povezivanju", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Predsednik Srbije je danas u Njujorku dodelio Orden srpske zastave prvog stepena ambasadorki Žužani Horvat, stalnoj predstavnici Mađarske pri UN.

"Velika mi je čast što mogu da uručim ovo priznanje za naročite zasluge u razvijanju odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje našim mađarskim prijateljima. Hvala vam što se znali da čujete, razumete i podržite pravo srpskog naroda na slobodu, nezavisnost i istinu", naveo je predsednik u svojoj objavi na Instagramu.

Vučić će u Njujorku razgovarati i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Predsednik će kasnije prisustvovati prijemu " Budućost Srbije" (Serbia Beyond Future) u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji će biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija. Osim Vučića, na prijemu će govoriti Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.