RT Balkan analiza: Zašto Bećirović baš sad podgreva tenzije optužbama na račun Srbije?

Bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH ponovo aktuelizuje konflikte iz devedesetih godina prošlog veka

Kao "notorne laži" i "opasne igre" Sarajeva – opisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužbe koje je sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uputio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, tvrdeći da rukovodstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Bećirović se, uz to, u Njujorku požalio i da su "velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima".

Na ovakve njegove izjave Srbija je reagovala i pismom generalnom sekretaru UN i predsedniku Generalne skupštine UN, naglašavajući da Bećirović pokušava da "zloupotrebom izlizanog narativa o velikoj Srbiji u regionu oživi konflikte iz devedesetih godina prošlog veka".

"Njima se čini da je ovo poslednja prilika da okrenu svet protiv Srbije. Godinama slušamo svakodnevnu priču da ćemo da napadnemo nekog u regionu, jer polaze od sebe", pojasnio je predsednik Vučić komentarišući Bećirovićevu izjavu, koja, kako je već istakla srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović ne odražava stav BiH, jer njegova platforma za nastup nije usvojena na sednici Predsedništva.

Zašto, međutim, Bećirović, ponovo pokušava da podgreva stare tenzije na Balkanu, i zbog čega se "izlizani narativ o velikoj Srbiji" baš sada aktuelizuje?

"Konfuzija za unutrašnju upotrebu"

Profesor međunarodne politike Miloš Šolaja kaže da u ponašanju Bećirovića nema ništa novo, jer on se odavno pravi da ne razume da spoljnu politiku Bosne i Hercegovine mora da vodi Predsedništvo.

"Bećirović koristi međunarodne okolnosti u kojima strani predstavnici ne reaguju na neusaglašene postupke, da bi izneo svoje stavove. Domet u Generalnoj skupštini mu nije baš veliki, jer ko je sklon da prihvati to što je rekao, prihvatio je to već ranije, a ko nije sklon tome, i ne zanima ga šta on kaže. Sve je ovo za unutrašnju upotrebu, jer za deset dana su izbori u kojima će se rešavati mnogo toga u bošnjačkom nacionalnom tkivu – između Bećirovićevog SDP-a i između SDA Bakira Izetbegovića. On pokušava da osvoji nacionalne simpatije birača i poveća broj glasova", ocenjuje Šolaja, koji dodaje da je čitava Bećirovićeva politika "takmičenje sa Izetbegovićem".

Sagovornik RT Balkan, međutim, ne predviđa da će izjave bošnjačkog člana Predsedništva imati neke ozbiljnije posledice.

"Zasad je to na retoričkom nivou i samo za unutrašnju upotrebu. Opasno bi bilo jedino da iza toga stoje neke konkretne aktivnosti koje bi mogle da dovedu do narušavanja mira", smatra Šolaja.

Takva retorika se, dodaje, pojačavala i dok je Izetbegović bio član Predsedništva, jer "to dovodi do čvršće nacionalne organizacije i homogenizacije kad je reč o pripadnosti nacionalnim politikama".

"Ali na nivou BiH najveću podršku dobiju umerenije stranke 'trojke' (Narod i pravda, SDP i Naša stranka), a ne SDP ni SDA, tako da je jasno da Bećirovićeva retorika do sad nije donela rezultat. On samo pravi konfuziju  i udaljava BiH od stabilnosti i kretanja ka EU", zaključuje Šolaja.

Nije govorio iz glave - govor mu pisao Marfi

Politički analitičar Anđelko Kozomara, smatra da je Bećirovićevo obraćanje u Njujorku "najveći korak ka nestanku Bosne i Hercegovine i najeklatantniji primer rušenja Dejtona".

"Bošnjaci već nekoliko godina agresivno napadaju Srpsku, a sad su počeli da udaraju i na Srbiju, zato što im je obećano (a znamo da se to obećava u Stejt departmentu) da će Bosna i Hercegovina biti unitarna država i da će biti ukinuti entiteti. Republici Srpskoj je oduzeto gotovo stotinu nadležnosti i kad je Dodik rekao 'dosta', počeli su ti agesivni napadi na RS i zavođenje sankcija kompletnom rukovodstvu RS. Cela Bosna i Hercegovina zna da Bećirović nije govorio iz svoje glave i da mu je govor pisao američki ambasador (Majkl Marfi)", tvrdi Kozomara.

Podsećajući da Bošnjaci već dugo vode spoljnu politiku protiv Republike Srpske, i ističući da mu nije jasno zašto nikad niko "iz Dodikovog tabora nije bio ministar spoljnih poslova BiH", sagovornik RT Balkan navodi da je scenario iz GS UN već viđen i kad se u istom telu glasalo o spornoj rezoluciji o Srebrenici, kao da stalno slušamo "druga ogovaranja po celom svetu gde putuju i Elmedin Konaković (ministar spoljnih poslova BiH) i Zlatko Lagumdžija (stalni predstavnik pri UN)".

"Zanimljivo je da Srbija ima odličnu saradnju sa svim islamskim zemljama, samo ne sa Bošnjacima u BiH jer oni to neće i zato opstruišu kompletan razvoj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Njima ne odgovara nikakva veza sa Srbijom", uverava Kozomara.

Dizanjem tenzija, Bećirović, prema mišljenju našeg sagovornika, pokušava da se i dodvori "islamskoj čaršiji".

"Kad su pre dve godine bili izbori njega nije podržavala Islamska zajednica koja je bila za Bakira Izetbegovića, dok je američka ambasada tada htela da skloni Bakira i dovede Bećirovića kao jastreba obučenog za borbu protiv Srpske i Srba", zaključuje sagovornik RT Balkan.