Vučić: Bilo je strašno glupo potceniti rusku vojsku

Predsednik Srbije poručio je da je glavna tema u Njujorku Bliski istok, a da, bez obzira na to ko pobedi na izborima u Americi, podrška Kijevu neće biti kao ranije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka, gde boravi zbog zasedanja Generale Skupštine UN, da je za Srbiju važno da zadrži svoju prepoznatljivu poziciju i da ima uravnotežen pristup svetskim problemima. On je, kaže, u razgovoru sa desetinama svetskih lidera gledao da jača ulogu Srbije.

"Naša pozicija nije laka. Ko kaže da će da je reši za dan nije dovoljno ozbiljan i odgovoran. Moramo da budemo racionalni i da guramo zemlju, napred, da se borimo za nove investicije" rekao je Vučić u razgovoru za "Informer" televiziju.

U Njujorku je, prema njegovim rečima glavna tema Bliski istok, a Ukrajina je već deveta ili deseta tema kod građana SAD.

"Ko god da pobedi neće biti onakva podrška Kijevu kao ranije. Znam koliko su pragmatični i racionalni", kazao je Vučić.

Dodao je da je Bajden dobio isto istraživanje koje je on video, a po kom je Ukrajina tek na devetom mestu za Amerikance.

"Rusi sada, uz sve probleme i teškoće koje imaju, oni ne pokazuju da se sa tim suočavaju. Pokazali su da su žilaviji nego što su svi očekivali. Pričam o ekonomiji, a bilo je strašno glupo potcenjivati rusku vojsku, jer ko god je potcenjivao rusku vojsku znamo kako je kroz istoriju prošao. Mira ne može da bude zato što Rusi sada imaju psihološku prednost na ratištu. Tramp je orijentisan ka biznisu i on će gledati da pronađe rešenje. Tramp je video to istraživanje i zato je smeo da ide ovako otvoreno protiv Zelenskog", rekao je predsednik Srbije.

Na kraju će, kako kaže, biti mir i zato će biti "jaka borba za svako selo".

"Biće dostignut korejski scenario i to neće imati rešenje 10 20 ili 30 godina i to će biti suštinsko rešenje za sukob u Ukrajini", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije ocenio je i da je izjava ruskog predsednika Vladimira Putina na sednici Saveta bezbednosti o izmeni ruske nuklearne doktrine izazavala veliku pažnju u Ujedinjenim nacijama.

"Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina izazvala je veliku pažnju, ali najveću pažnju izaziva veštačka inteligencija i trka sa NR Kinom", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da će na prijem Srbije u UN doći Erik Solvel, jedan od bliskih prijatelja Kamale Haris, ali i Ričard Grenel, a najavio je 15-16 ministara, ljude iz UAE, Petera Sijarta.

Đorđa Meloni je, kako je naveo, hvalila Srbiju pred Ilonom Maskom.

"Mislila je da on manje zna o Srbiji nego što on zna. Reč je o strahovito sposobnom čoveku", rekao je Vučić.

Svi, kako je rekao, vide "veliku utakmicu" između Kine i SAD, po pitanju ekonomije i veštačke inteligencije.

"Amerika ima malu prednost, ali Kina ima više želje da se bori. To je 'mrtva trka'. Evropa već zaostaje i pitanje je kako će to da nadoknadi. Mi smo mali, ne možete da nas merite sa velikim igračima. Amerika i Kina predstavljaju 44 odsto ukupne svetske ekonomije. Nama smo važni i moramo našem narodu da obezbedimo budućnost i da uskočimo u dobar vagon u kompoziciji koja ide u budućnost", dodao je predsednik.