Srbija i Balkan

Dačić o arsenalu oružja na Novom Beogradu: Sumnja se na kriminalnu grupu koja deluje i u inostranstvu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je naveo da se ovakvo oružje koristi za likvidaciju i ubistva, i dodao da je policija dobila informaciju da su četiri puške iz vojnih izvora, bivše JNA, koje su predate armiji još osamdesetih godina
Dačić o arsenalu oružja na Novom Beogradu: Sumnja se na kriminalnu grupu koja deluje i u inostranstvu© TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, govoreći o arsenalu oružja koje je pronađeno u bloku 29 na Novom Beogradu, da je to oružje "očigledno" pripremano za izvršenje teških krivičnih dela i da se sumnja na jednu kriminalnu grupu koja je to logistički pripremala i koja deluje i u inostranstvu.

Kako je objasnio, vlasnici garaže u kojoj je pronađeno oružje su iznajmili taj prostor nekim ljudima, i pošto nisu mogli da stupe u kontakt sa zakupcem, oni su otišli da vide šta se dešava i našli oružje, a zatim pozvali policiju.

"Policija intenzivno traga za zakupcem. Iako imamo podatke, oni nisu sasvim pouzdani. Zakupac je pokazao ličnu kartu Hrvatske, ali sumnjamo da to ima veze s nekim drugim kriminalnim grupama. Sada se upoređuju otisci na oružju, DNK tragovi, i očekujem da tokom dana imamo više informacija o tome", rekao je Dačić za K1 televiziju.

Ministar je naveo da se ovakvo oružje koristi za likvidaciju i ubistva, i dodao da je policija dobila informaciju da su četiri puške iz vojnih izvora, bivše JNA, koje su predate armiji još osamdesetih godina.

"Tačno se zna da su dve vojne puške u Sloveniji, a jedna na Kosovu, dok je četvrta ili iz Bosne ili Hrvatske. Ima oko 60 DNK tragova i otisaka prstiju koji se trenutno analiziraju. Ovde je pitanje da li su planirali likvidaciju nekih drugih", istakao je ministar.

"Traga se za osobom koja je pucala na Vavića"

Govoreći o pucnjavi koja se sinoć dogodila na Savskom vencu, Dačić je rekao da je nepoznata osoba pucala na Nikolu Vavića, bacila pištolj i potom se udaljila.

"Vavić nije priveden i trenutno nije osumnjičeni, jer je na njega pucano", rekao je ministar.

On je ponovio da je tokom pregleda terena pronađena jedna čaura i odbačen revolver, napomenuvši da u pucnjavi nije bilo povređenih. Kako je naveo, ustanovljeno je da je nepoznato lice policiji pucalo na Nikolu Vavića, bacilo pištolj i potom se udaljilo.

"Dobili smo informaciju da je neko prijavio incident iz ulice Slavka Ćuruvije, na Savskom vencu, kod Belog dvora, prema Lisičijem potoku. Osoba koja je prijavila tvrdi da je čula pucnjavu, a kada je policija stigla, Vavić nije želeo da sarađuje i rekao je da nije bilo nikakve pucnjave", objasnio je ministar.

Dačić je naveo i da se pregledom Vavićevog vozila posumnjalo da je neka eksplozivna naprava postavljena ispod vozila, ali da je kasnijim pregledom ustanovljeno da je reč o GPS uređaju za praćenje.

"Ne možete da date neko saopštenje pre nego što dođete do potpune istine o tome. Da se neko zabarikadirao u zgradi, pa onda da je policija opkolila celu zgradu, ništa od toga nije bila istina, osim što je bio zaustavljen saobraćaj da bi se ispitalo da li je bilo reči o eksplozivnoj napravi ili ne. Policija intenzivno traga za napadačem", izjavio je Dačić.

image