Srbija i Balkan

Bugarska usvojila deklaraciju o zaustavljanju "antibugarske kampanje" u Severnoj Makedoniji

Povod usvajanju deklaracije, kako se je obrazloženo, "je niz antibugarskih izjava vodećih političara u Severnoj Makedoniji, koje imaju za cilj da miniraju bilateralne odnose i predstave Bugarsku u lošem svetlu pred evropskim partnerima"
Bugarska usvojila deklaraciju o zaustavljanju "antibugarske kampanje" u Severnoj MakedonijiGetty © Media Trading Ltd

Bugarski poslanici usvojili su deklaraciju kojom pozivaju makedonske vlasti "da se vrate pozitivnom dijalogu koji su prekinule i da "zaustave antibugarsku kampanju i provokativne izjave prema Bugarskoj u Severnoj Makedoniji", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jednoglasno i bez rasprave u Skupštini Bugarske je usvojena deklaracija, kako je navedeno, "u vezi sa sistematskim i metodičnim uništavanjem dijaloga" između Severne Makedonije i Bugarske i "provokativnim i uvredljivim izjavama prema Bugarskoj od strane vladajućih političkih faktora u Severnoj Makedoniji".

Deklaracija "potvrđuje volju bugarske države i institucija u pogledu organizovanja zajedničkih proslava zajedničkih istorijskih događaja i ličnosti, s obzirom na bogatu zajedničku istoriju dve zemlje".

Bugarska skupština u deklaraciji ističe "oštro neslaganje sa negiranjem zajedničke istorije" Severne Makedonije i Bugarske od članova makedonske Vlade i smatra da je to "direktno kršenje" Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji Bugarske i Severne Makedonije iz 2027. godine".

U preambuli deklaracije apeluje se na institucije u Republici Severnoj Makedoniji, u duhu evropskih vrednosti i sloboda, "da se uzdrže od odluka i postupaka koji bi ozbiljno narušili odnose dve zemlje i njihovih građana".

U deklaraciji Narodna skupština Bugarske potvrđuje političku nameru i težnju da se završi izgradnja Panevropskog koridora 8 na bugarskoj strani. Poziva Vladu Severne Makedonije da odgovorno i u dobroj veri pristupi svim preuzetim obavezama i sporazumima u cilju blagovremene izgradnje deonica trase koridora na svojoj teritoriji".

Povod usvajanju deklaracije, kako se je obrazloženo, "je niz antibugarskih izjava vodećih političara u Severnoj Makedoniji, koje imaju za cilj da miniraju bilateralne odnose i predstave Bugarsku u lošem svetlu pred evropskim partnerima".

Kao razlog navedeno je i "odbijanje Severne Makedonije da ispuni uslove predviđene pregovaračkim okvirom, što bi zemlji omogućilo da započne pravi proces pregovora za evropske integracije".

Deklaracija je usvojena na predlog proruske stranke Preporod, koja je treća po broju poslanika u parlamentu. "Euroaktiv" je inače preneo da je ova partija početkom septembra pozvala da zemlja napusti Evropsku uniju i postane članica BRIKS-a. Takođe, stranka je pozvala na održavanje referenduma o odlaganju članstva zemlje u evrozoni najmanje do 2043. godine.

image