Srbija i Balkan

Novi podaci o migracijama na Balkanu: Čak 91 odsto građana ne planira da napusti Srbiju

Istraživanje se odnosi na one koji su pokrenuli neku vrstu akcije u cilju legalnog imigriranja, poput zahteva za radnim vizama, nalaženjem posla u zemljama Evropske unije i slično
Novi podaci o migracijama na Balkanu: Čak 91 odsto građana ne planira da napusti SrbijuGetty © Royalty-free

Vreme kada se za "bolji život" odlazilo van granica zemlje izgleda da je iza nas, jer najnoviji podaci "Balkanskog barometra" pokazuju da rekordni broj naših građana više ne razmišlja o odlasku u inostranstvo – neverovatnih 91 odsto izjavilo je da ne želi da napusti Balkan.

Balkanski Barometar objavio je istraživanje o migracijama koje otkriva zanimljive podatke o broju ljudi sa Zapadnog Balkana koji imaju u planu selidbu iz zemlje.

Najveći procenat onih koji ne žele da napuste Balkan, pored Srbije, pokazali su državljani BiH sa 89 odsto, Albanija sa 82 odsto, Severne Makedonije sa 80 odsto, tzv. Kosova sa 76 odsto i Crne Gore sa 74 odsto.

U istraživanju je primetno da su Crnogorci u velikom broju odbili da odgovore na pitanje o migracijama, pa brojevi mogu da variraju.

Ankete sprovedene tokom 2024. godine, sa duge strane otkrivaju da je najveći broj Albanaca spremno da emigrira: 16 odsto građana u Albaniji i 20 odsto Albanaca sa tzv. Kosova.

Manje kritična situacija je u Severnoj Makedoniji, gde je takođe 16 odsto ljudi pokrenulo neku vrstu akcije u cilju legalnog imigriranja, poput zahteva za radnim vizama, nalaženjem posla u zemljama Evropske unije i slično.

Oko regionalnog proseka koji iznosi 13 odsto, nalaze se građani Crne Gore, koja se zaustavila na 12 odsto.

Ispod proseka su Bosna i Hercegovina sa 8 odsto građana koji planiraju da odu, i Srbija sa 6 odsto.

image