Poslednji čuvar Zejtinlika dobija spomen-bistu: Deda Đorđe nastavlja da bdi nad senima srpskih junaka

Na dan svečanosti povodom obeležavanja 106. godišnjice od proboja Solunskog fronta, kao čin odavanja počasti junacima koji su sahranjeni na srpskom vojnom groblju u Zejtinliku, veterani će razviti 100 metara dugu zastavu Srbije

Povodom obeležavanja 106. godišnjice od proboja Solunskog fronta, sutra će, ispred kuće u kojoj je živeo, biti otkrivena spomen - bista deda Đorđa Mihailovića, čoveka koji je 60 godina bio je čuvar srpskog vojnog groblja u Zejtinliku.

Bista koju je darovala je livnica "Braća Jeremić" iz Vrčina, delo je akademskog vajara Ljubomira Lacovića.

Zajednica veterana Srbije pozdravila je ovaj čin i navela da on ima duboku simboliku, jer podseća na hrabrost i žrtvu naših predaka.

Iz zajednice veterana ističu da će svečanosti prisustvovati 120 boraca, ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i njihovih potomaka, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

"Deda Đorđe nije samo figura iz prošlosti, već je i živa inspiracija za sve nas koji danas nastavljamo da čuvamo vrednosti koje su naši preci branili. Borci, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca i njihovi potomci sa kojima dolazim na ceremoniju nose duboko ukorenjenu emociju, jer za njih Zejtinlik i deda Đorđa predstavljaju nešto više od istorijskog sećanja. Za mnoge od njih, ovo mesto je simbol njihove lične borbe", rekao je predsednik Zajednice veterana Srbije Marko Martinović.

Na dan svečanosti, kao čin odavanja počasti junacima koji su sahranjeni na srpskom vojnom groblju u Zejtinliku, veterani će razviti 100 metara dugu zastavu Srbije.

"Osećam duboku zahvalnost i ponos što mogu da doprinesem očuvanju tog nasleđa i da učestvujem u ovoj ceremoniji koja povezuje generacije - od onih koji su se borili, do nas koji nastavljamo da čuvamo njihovu uspomenu", dodao je Martinović.

Đorđe Mihailović rođen je 1928. godine u Solunu i bio je treća generacija Mihailovića koja je čuvala srpsko vojno groblje.

Dužnost čuvara groblja najpre je vršio njegov deda, solunski dobrovoljac Savo, koji je sakupio svoje mrtve saborce i čuvao ih do svoje smrti.

Savo je sa saborcima sahranjen na Zejtinlinku, a dužnost preuzima njegov sin Đuro, koji je tokom Drugog svetskog rata uspeo da od nacističke vojske sačuva groblje i vrednosti koje se tamo nalaze.

Nakon Đurove smrti, 1961. godine, dužnost preuzima Đorđe, poslednji muški potomak loze Mihailović.

Đorđe Mihailović - Deda Đorđe bio čuvar groblja do svoje devedesetčetvrte godine, a sa dužnosti je odstupio zbog narušenog zdravlja.

Često je govorio da mu je najveća želja da dobije srpsko državljanstvo, a 2020. godine u "Službenom glasniku" objavljeno je da je grčki državljanin Đorđe Mihailović, višedecenijski čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtinlik postao državljanin Srbije.

Đorđe Mihailović dobitnik je nagrade "Majka Srbija" u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, a odlikovan je i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Preminuo je 2023. godine u 96. godini, a sahranjen je na srpskom vojnom groblju Zejtinlik u Solunu je uz vojne počasti i himnu "Bože pravde".

Po sopstvenoj želji sahranjen u kripti u kojoj počivaju njegov deda i otac sa srpskom šajkačom.