Srbija i Balkan

Vučić uručio odlikovanja: Orden dobila i ambasadorka Nikaragve pri UN koju je "slavila cela Srbija"

Predsednik Vučić je u Njujorku dodelio Orden srpske zastave prvog stepena i stalnom predstavniku Ruske Federacije pri UN Vasiliju Nebenzji, dvema zamenicama stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN, kao i stalnoj predstavnici Mađarske pri UN Žužani Horvat
Vučić uručio odlikovanja: Orden dobila i ambasadorka Nikaragve pri UN koju je "slavila cela Srbija"© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Njujorku odlikovanja predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i Venecuele pri Ujedinjenim nacijama. Odlikovanje je dobila i ambasadorka Nikaragve koja je u maju održala upečatljiv govor tokom rasprave o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Uručio sam orden legendarnoj ambasadorki Nikaragve koju je slavila cela Srbija posle rasprave u Generalnoj skupštini UN po pitanju zločina o Srebrenici", objavio je Vučić nakon što je zamenici stalnog predstavnika Republike Nikaragve pri Ujedinjenim nacijama Eleani Jaoska Pičardo uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

"U svetu u kojem su pravda i pravo neretko ugroženi, ovakva priznanja podsećaju nas na značaj borbe za vrednosti koje bi trebalo sve nas da okupe oko istih časnih ciljeva. Ovaj orden je izraz naše zahvalnosti za podršku Nikaragve Srbiji u međunarodnoj areni, kao i za aktivnu diplomatsku ulogu koja je doprinela jačanju odnosa između naših zemalja", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Nikaragva u UN pokazala izuzetnu posvećenost promovisanju pravih vrednosti multilateralizma i poštovanja međunarodnog prava, čime je dodatno učvrstila naše prijateljstvo i zajedničke interese.

Odlikovan i predstavnik Brazila pri UN

Vučić je dodelio i Orden srpske zastave drugog stepena ambasadoru Seržiu Fransu Danezeu, stalnom predstavniku Federativne Republike Brazil pri UN.

Ukazom predsednika Vučića, stalni predstavnik Brazila pri UN odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Brazila.

Srbija i Kuba dele slobodarske vrednosti i tradiciju borbe za pravdu 

Vučić je uručio Orden srpske zastave prvog stepena i stalnom predstavniku Kube pri Ujedinjenim nacijama Ernestu Soberonu Guzmanu.

"Uz veliku zahvalnost, uručujem ovaj orden kojim Srbija pokazuje koliko ceni ogroman doprinos prijateljske Kube načelima prava i pravde, čime je dodatno osnažila veze između naših zemalja", objavio je Vučić na Instagramu.

Prema njegovim rečima, istorija oba naroda pokazala je koliko cenimo i delimo zajedničke slobodarske vrednosti i tradiciju borbe za pravdu i jednakost, koje su od suštinskog značaja za celo čovečanstvo.

"Ovo odlikovanje simbolizuje naš zajednički stav da je diplomatska hrabrost danas od ključnog značaja za postizanje najviših ciljeva i vraćanje na svetsku političku scenu onih vrednosti koje predstavljaju sam temelj UN i globalnog poretka u kojem je moguć održiv mir i opšta stabilnost", napisao je on.

Zahvalnost Srbije UAE

Predsednik Srbije dodelio je danas u Njujorku Orden srpske zastave drugog stepena i Muhamedu Isi Abušahabu, izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru, stalnom predstavniku Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN.

Ukazom predsednika Vučića, stalni predstavnik UAE pri UN, odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Hvala vam na vašoj podršci i prijateljstvu", rekao je Vučić prilikom uručivanja odlikovanja.

Abašahabu je istakao da je iskreno ponosan što je dobio ovo odličje od Srbije i predsednika Vučića.

"Iskreno sam počastvovan što sam dobio ovaj orden. Kao što znate Srbija i UAE imaju duboke političke i ekonomske veze koje rastu svakim danom, a dodatno su ojačane bliskim prijateljstvom naših lidera i naših naroda", istakao je stalni predstavnik UAE pri UN.

Orden za ministra spoljnih poslova Venecuele

Predsednik je rekao da je počastvovan susretom sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom Pintom i zamenicom ministra za Evropu Koromoto Godoj, u čijem prisustvu je uručio odlikovanje zameniku stalnog predstavnika njihove zemlje pri UN.

Kako je istakao, to odlikovanje je znak priznanja za posvećenost Venecuele odbrani prava, pravde i normi međunarodnog javnog prava, čime država Srbija ujedno afirmiše i značaj međunarodne saradnje i solidarnosti u borbi za najveće vrednosti čovečanstva na globalnom nivou.

"Orden srpske zastave prvog stepena nije samo lično priznanje, već i simbol zajedničke borbe za pravdu i mir, koja je od suštinskog značaja za jačanje međunarodnih odnosa. Uveren sam da ćemo na ovaj način nastaviti da dodatno jačamo prijateljstvo između Srbije i Venecuele, kao zemalja hrabrih ljudi sa dugom i ponosnom tradicijom i slobodarskim duhom", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je u Njujorku dodelio Orden srpske zastave prvog stepena i stalnom predstavniku Ruske Federacije pri UN Vasiliju Nebenzji, dvema zamenicama stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN, kao i stalnoj predstavnici Mađarske pri UN Žužani Horvat.

image