Trač partija Kurtija i Plenkovića: Srbija preteći faktor u regionu, "Kosovo" za normalizaciju

Beograd nije spreman da ide ka normalizaciji odnosa sa Prištinom, požalio se premijer privremenih prištinskih institucija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je tokom razgovora sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Njujorku ustvrdio da je takozvano Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a da je "Srbija destabilizujući i preteći faktor u regionu", prenosi "Kosovo onlajn".

"Kurti je ponovio posvećenost 'Kosova' procesu normalizacije i potrebu za bezuslovnim poštovanjem, kao i potpunu implementaciju bez daljeg odlaganja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju, dok ga Srbija još nije potpisala i nije spremna da ide napred, ka normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Naglašeno je da su Kurti i Plenković razgovarali i o bezbednosti na Balkanu, događajima u Banjskoj i mogućnostima za produbljivanje saradnje "Kosova" i Hrvatske.

"Među dogovorima i mogućnostima za produbljivanje saradnje, za više razmena i zajedničkih obuka izdvojena je oblast bezbednosti, kao i obrazovanja. Na ovom sastanku razgovarano je o miru i bezbednosti na Balkanu. Premijer je rekao da Srbija ostaje destabilizujući i ugrožavajući faktor u regionu. On je istakao paravojni napad na Banjsku, kao i kontinuiranu propagandu dezinformacija državnog aparata Srbije o 'Kosovu' i posebno severu naše zemlje", dodaje se u saopštenju kabineta lažnog premijera.