Linta: Za zločin nad srpskim civilima u Varivodama ni posle 29 god niko nije odgovarao

Hrvatsko pravosuđe nije čak ni podiglo optužnicu a kamoli donelo osuđujuću presudu za pripadnike hrvatske vojske i policije koji su naredili i počinili svirepo ubistvo na području na kome nije bilo ratnih dejstava

Za likvidaciju deset srpskih civila 28. septembra 1995. godine u selu Varivode kod Knina ni posle 29 godina niko nije odgovarao, podsetio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, dodajući da su u Varivodama, gotovo dva meseca od zločinačke hrvatske akcije "Oluja", pogubljeni nedužni ljudi čija je prosečna starost bila 67 godina - samo zato što su bili Srbi.

"Važno je naglasiti da na tom području nije bilo ratnih dejstava", saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je ukazao da su prošle gotovo tri decenije od kukavičkog zločina, a hrvatsko pravosuđe nije čak ni podiglo optužnicu a kamoli donelo osuđujuću presudu za pripadnike hrvatske vojske i policije koji su naredili i počinili svirepo ubistvo srpskih civila u Varivodama.

Takođe niko nije odgovarao ni za mnoge druge zločine nad srpskim civilima u okolnim selima (Golubić, Gošić, Plavno, Oton, Mokro polje, Uzdolje, Žagrović i dr.).

"Mali broj Srba je ostao kod svojih kuća samo zato što su poverovali obećanju ratnog zločinca Franje Tuđmana da svima koji nisu 'okrvavili ruke' garantuje bezbednost. Zbog toga su platili glavom", istakao je Linta.

Linta je zatražio da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrene istragu i podigne optužnicu za užasan zločin nad srpskim civilima u Varivodama i u nizu drugih sela i mesta, kao i nad ratnim zarobljenicima koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije tokom i posle zločinačke akcije "Oluja".