Milanović traži sazivanje Saveta za odbranu: Oružane snage ne mogu biti predmet stranačkih interesa

Hrvatski predsednik tvrdi da je, kao vrhovni komandant vojske, informacije o namerama Vlade o vojnom roku dobio iz medija

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je hitno sazivanje sednice Saveta za odbranu zbog uvođenja obaveznog vojnog roka, koje je vlada najavila za početak iduće godine, a za koje se sada spekuliše da će biti odloženo.

U saopštenju pres službe predsednika Hrvatske navodi se da, prema informacijama objavljenim u medijima, Vlada namerava da odloži uvođenje obaveznog vojnog roka.

"I ja sam, kao vrhovni zapovednik, iz medija saznao o toj nameri Vlade, što, ako je tačno, smatram neprimerenim i neozbiljnim, jer se o tako važnom pitanju za odbranu zemlje, hrvatske građane ne može obaveštavati nezvaničnim i neproverenim objavama", ističe Milanović u saopštenju koje prenosi "Večernji list".

On kaže nije konsultovan kada je reč o vraćanju obaveznog vojnog roka ili o njegovom modalitetu, već je jedine relevantne informacije dobio od Glavnog štaba hrvatske vojske.

"Oružane snage ne mogu da budu predmet vaših dnevno-političkih manipulacija i stranačkih interesa, zato očekujem vašu hitnu reakciju i prihvatanje predloga o sazivanju sednice", napisao je Milanović.

On je ponovio da nije protiv vraćanja obaveznog vojnog roka.

"Obavezni vojni rok može se opravdati kao način popune rezervnog sastava Oružanih snaga, koji sada nije na zadovoljavajućem nivou. Sigurnosna situacija u Evropi se kontinuirano pogoršava i Hrvatska stoga mora razmotriti sve modalitete jačanja vlastite odbrane, uključujući i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka", rekao je Milanović, navodeći da će Plenković pre ili kasnije morati da sazove sednicu na kojoj će se razmatrati niz bitnih tema.

Milanović je naglasio da se o najsloženijim pitanju u području odbrane ne sme pristupati "neozbiljno i neodgovorno, na način da se medijski objavljuje uvođenje vojnog roka, a sada opet medijski objavljuje njegovo odlaganje".

Predsednik Hrvatske, između ostalog, ističe da uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ne sme biti na štetu profesionalne vojske, kojoj nedostaju ne samo oprema i naoružanje, već prvenstveno ljudi, posebno profesionalni vojnici. On postavlja i pitanje kako će, po kojim kriterijumima i na koji način, od 17 do 18 hiljada vojnih obveznika, biti odabrano upravo 4.000 vojnih obveznika koliko Plenkovićeva vlada planira da uključi u oružane snage. Uz to, Milanović navodi da treba detaljno razgovarati i utvrditi da li je predviđenih dva meseca dovoljno vremena za kvalitetnu vojnu obuku.

Hrvatski predsednik je ranije ocenio da nema potrebe da se žuri s odlukom o vraćanju vojnog roka, osim "političke agende, da Dragan Primorac ide na izbore".

U Hrvatskoj je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. i od tada se služi samo dobrovoljno, ali i za njega, prema zvaničnim podacima, vlada slabije interesovanje.

Nevladino udruženje Centar za ekonomsko obrazovanje u julu je vladi i Ministarstvu odbrane predalo peticiju protiv vraćanja obaveznog vojnog roka s više od 5.000 potpisa, javlja Radio Slobodna Evropa.