Mijačić: Pokatoličavanje Albanaca na teritoriji AP KiM može doneti probleme

Postoji jedno veliko nezadovoljstvo islamske zajednice zbog tog procesa pokrštavanja njihovih sledbenika. Da nije dijaloga i odnosa sa Beogradom, to bi njima bila najveća tema

Albanci sa teritorije AP Kosova i Metohije masovno prelaze u katoličanstvo, što će, kako je danas ocenio koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić, doneti društvene probleme i izazove.

Mijačić je u razgovoru za Tanjug naveo da će kod njih, u narednim godinama, versko identitetsko pitanje biti dosta izraženije nego što je to bio slučaj do sada.

"Postoji jedno veliko nezadovoljstvo islamske zajednice zbog tog procesa pokrštavanja njihovih sledbenika. Da nije dijaloga i odnosa sa Srbijom, to bi njima bila najveća tema. Međutim, sve ovo što se dešava u odnosima sa Srbijom čini da ova druga tema prosto dobija manje na značaju", ocenio je Mijačić.

Prema njegovim rečima, Vatikan u ovakvim okolnostima neće priznati tzv. Kosovo, ali neće raditi ni na njegovom otpriznavanju.

"Niko ne radi na otpriznavanju Kosova, niti na suzbijanju kosovske državnosti", rekao je Mijačić.

On dodaje da zemlje koje ne priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine, to ne sprečava da sa tzv. Kosovom razvijaju saradnju i odnose.

"Recimo, Grčka jača ekonomske odnose sa njima. Više ima Grčke na tzv. Kosovu nego što ima zemalja koji su priznale nezavisnost", kazao je Mijačić.

Kako kaže, sve te zemlje čekaju da Srbija normalizuje odnose sa tzv. Kosovom, da bi one same priznale nezavisnost.

Osvrnuvši se na dijalog između Beograda i Prištine, Mijačić je istakao da postoji zastoj usled američkih izbora i konstituisanja evropskih institucija.

"Ostaje nam da sačekamo do januara naredne godine. Imaćemo novog izaslanika negde krajem decembra ili početkom januara. U ovom periodu, to je uglavnom hibernacija", naveo je.

Prema njegovim rečima, biće teško sačuvati mir s obzirom da suštinski dijalog ne postoji.

"Radiće se na normalizaciji odnosa bez faktičkog priznanja", kazao je Mijačić.

Govoreći o otvaranju mosta na Ibru, on ističe da je krajnji cilj razgraničenje opština Severna i Južna Mitrovica.

"I zato se Srbi bune i zato Međunarodna zajednica kaže 'hajde da napravimo granicu između te dve opštine', a kosovska vlada ne želi da napravi granicu na način da se na severu zadrži srpska većina, jer je Severna opština napravljena da bi Srbi bili većina", rekao je Mijačić.

Dodaje da prištinska vlada ne želi da Mitrovicu prepusti Srbima, a da s druge strane žele da otvore most kao jedan simbol rušenja otpora Srba na AP KiM.