Vjosa na ekskurziji u Njujorku: Srbiji stalo samo do teritorije, mi štitimo manjine

Predsednica privremenih prištinskih institucija nastavlja da spoljnu politiku lažne države gradi ogovarajući Vučića i Putina

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani koja u vreme zasedanja Generalne skupštine UN, u Njujorku boravi očigledno kao turistkinja, (budući da UN ne priznaju vlasti u Prištini), svoju ekskurziju koristi kako bi nastavila svoje tužakanje Srbije i predstavljanje lažnog Kosova kao oaze svetske demokratije.

Vjosa je tako kao gošća "tink-tenk" organizacije "Savet za spoljne odnose", poručila cilj Prištine integracija Srba u društvo i kosovske institucije, dok, kako tvrdi, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić to sprečavaju.

"Ne dozvoljavajući kosovskim Srbima da se integrišu u institucije Kosova, oni teže da koriste iste instrumente koje su koristili u BiH. Pokušavaju da unište Kosovo iznutra. I što se kosovski Srbi manje integrišu, Srbija će više koristiti Putinove 'argumente' o zaštiti manjinske zajednice", rekla je Osmanija, a prenosi RTV21.

Tvrdi da je Srbiji stalo "samo do teritorije", a ne do prava Srba i ponavlja da tenzije na severu Kosmeta stvara samo jedan izvor – Srbija. Srbija, čija je teritorija, da podsetimo, onaj entitet od koga Vjosa i družina pokušavaju da naprave državu.

"Vučić je čovek koji politički pokušava da kosovske Srbe drži kao taoce ne dozvoljavajući im da se integrišu u ono što je danas najbolji ustav za zaštitu prava manjina u Evropi", smatra Osmanijeva.

Osmanijeva je rekla da vlasti u Prištini ne žele da iko prolazi kroz ono kroz šta su prolazili građani "Kosova".

"Znamo kako je živeti u stalnoj diskriminaciji. Želimo da se svi osećaju jednako i bezbedno i da imaju priliku da uspeju", navela je predsednica države u pokušaju, koja uporno krši prava Srba i neprekidno pokušava da etnički "očisti" južnu srpsku pokrajinu.

Osmanijeva je, tokom boravka u Njujorku, učestvovala i na sastanku "Globalne inicijative Klinton" gde je svojim zapadnim prijateljima ispričala tužnu ljudsku priču o svom doživljaju izbeglištva, budući da je, ranije navodno sa "Kosova" bila izbegla u Albaniju.

"Biti izbeglica te oblikuje kao osobu, ali i profesionalno za život. I inspiriše vas u sebi za potrebu da služite svojoj zemlji, svom narodu i čovečanstvu u svetu", rekla je Osmanijeva, a prenosi Telegrafi.

Osmanijeva je rekla da je Kosovo "mala zemlja", ali da čvrsto veruje da njihov uticaj u svetu ne treba definisati geografskom veličinom ili lokacijom. Zaboravila je da precizira da "uticaj" Prištine, po svim međunarodnim normama, treba da definiše jedino činjenica da "Kosovo" nije "zemlja".