Srbija i Balkan

Kraus: Za Slobodarsku partiju Austrije "Kosovo" nije država

Partija kojoj se predviđaju velike šanse da trijumfuje na današnjim izborima podržava teritorijalni integritet Srbije
Kraus: Za Slobodarsku partiju Austrije "Kosovo" nije državawww.globallookpress.com © (c) Leopold Nekula/VIENNAERPORT

Za Slobodarsku partiju Austrije (FPO) kojoj se predviđa pobeda na današnjim izborima u toj zemlji, Kosovo nije država, iako ju je zvanični Beč priznao, kaže za "Politiku" šef poslaničkog kluba FPO u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus, ističući da na Kosovu nema vladavine prava, dok Srbi žive u teškoj situaciji.

"Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske institucije, kao što su crkve ili se skrnave groblja. Za vreme hiršćanskih praznika se napadaju vernici, a na udaru su i sveštenici", rekao je Kraus, komentarišući to što je njegova partija nedavno bečkom parlamentu uputila zahtev da se povuče priznanje "Kosova".

U njihovom zahtevu su, kako je rekao, jasno stavili do znanja da "Kosovo" nije država, iako ga je Austrija priznala.

"Tamo ne postoji vladavina prava. Stoga s njima uopšte ne treba pregovarati o ulasku u Evropsku uniju. Mi smo stranka koja poštuje međunarodne sporazume i zahteva od drugih da to čine. Kada dođe do nepravdi mi ćemo i dalje dizati glas", rekao je Kraus, kome je inače supruga Srpkinja pa ga, između ostalog i zato zanima situacija u ovoj zemlji.

Podseća da se kolegama iz Slobodarske partije nedavno sastao sa visokim političarima Srbije, te da ih primio i predsednik Aleksandar Vučić.

Ističe i da je FPO, sa glavnim kandidatom Haraldom Vilimskim prvi put u istoriji stranke osvojila je prvo mesto kada su u pitanju izbori za Evropski parlament.

"Nakon toga smo uspeli da formiramo snažnu patriotsku snagu sa našim evropskim partnerima koja sada čini treću po veličini frakciju U EP. Mi smo u Austriji jedina protivteža ujedinjenoj strani koju čine Narodna partija, Socijalistička partija i Zeleni. Jedina smo stranka koja dosledno zastupa interese sopstveng stanovništva. Zato nam je cilj da posle izbora imenujemo Herberta Kikla za saveznog kancelara", kaže Kraus.

Pojašnjava i da je ključni razlog za trenutni uspeh njegove stranke to što se Austrija suočava sa neviđenim talasom migracija iz arapskih i afričkih zemalja, a njegova partija zahteva zaštitu granica i deportaciju kriminalnih azilanata, navodi.

Podseća i da su Austrijanci bili nezadovoljni radikalnim merama tokom pandemije, tokom koje su višemesečna zaključavanja ozbiljno naštetila građanima i ekonomiji, dok se FPO, kaže, borila za slobodu pojedinaca.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Kraus je rekao da je Austrija neutralna država, zbog čega bi njena uloga trebalo da bude posrednička.

"Narodnjaci, socijalisti i Zeleni krše načelo neutralnosti koje je ugrađeno u Ustav, podržavajući sankcije protiv Rusije – sankcije koje su ozbiljno oštetile austrijsku ekonomiju i dovele do rekordne inflacije. Samo FPO insistira na očuvanju te neutralnosti", rekao je Kraus.

image