Srbija i Balkan

Sve se vrti oko Mila i Jakova: Ko je pobednik, a ko gubitnik u Podgorici?

"Postoji i manje verovatna mogućnost: da Milatovićeva lista prihvati formiranje vlasti sa listama PES - Demokrate i ZBPG, na osnovu izbornog rezultata i procenta osvojenih glasova", kaže analitičar Boško Vukićević
Sve se vrti oko Mila i Jakova: Ko je pobednik, a ko gubitnik u Podgorici?© R.R./ATAImages

Kada se dan posle izbora u Podgorici sve sabere i oduzme sve se, ko bi to sada očekivao, vrti oko Jakova i Mila, glavnih takmaca predsedničkih izbora od pre godinu i po dana.

Iako su u izbornoj trci završili tek na četvrtom mestu, oko buduće vlasti u glavnom gradu Crne Gore najviše će se, sa svojih šest odbornika, pitati aktuelni predsednik Crne Gore Jakov Milatović i eks premijer Dritan Abazović, a drugi, ništa manje važan zaključak jeste da je nad Crnom Gorom i dalje duga senka, samo za politički naivne i neiskusne, odavno prežaljenog bivšeg predsednika i države i DPS-a Mila Đukanovića.

Što se Jakova i Dritana tiče, jasno je, dakle, da bez njih do skupštinske većine u Podgorici  neće moći ni DPS sa svojih 19 mandata, sada pod vođstvom Nermina Abdića, ali ni aktuelna većina u Skupštini Crne Gore sastavljena od PES-a Milojka Spajića i Demokrata Alekse Bečića sa 14 i koalicije Andrije Mandića i Milana Kneževića sa 13 odborničkih mesta.

Spajićevih i Bečićević 14, plus Mandićevih i Kneževićevih 13, plus šest mandata Milatovića i Abazovića  i eto skupštinske većine od 33 mandata. Tako stvari stoje na papiru, u stvarnosti, međutim, sve je mnogo, mnogo teže, posebno ako se ima u vidu predizborna kampanja, žestoki okršaji bivših PES-ovaca koji su je obeležili.

Nosilac liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luka Rakčević sinoć je u prvoj izjavi kazao kako je "jako važno ukazati da su partije koje na državnom nivou imaju dvotrećinsku većinu u Podgorici delegitimisane, da su izgubile poverenje i da partije koje čine dve trećine na državnom nivou, u Podgorici nemaju većinu".

"Ova lista određuje politički pravac Podgorice i Crne Gore. Podgorica će postati bolji i bezbedniji grad", kazao je Rakčević.

Sa druge strane, uticajni podgorički protal "Borba", za najvećeg izbornog gubitnika proglasio je jutros upravo – Jakova Milatovića uz zaključak da je aktuelni predsednik "listi GP URA doprineo sa svega nekoliko procenata podrške što definitovno delegitimiše njegovu predsedničku podršku koju je osvojio". 

"Stoga, i pored teza da je delegitimisana vlast na državnom nivou koji dolaze iz Milatovićevog tabora, još više je delegitimisana Milatovićeva predsednička pozicija. Svakako, interesantno će biti pratiti postizborne pregovore i dogovore, a sudeći po već izrečenom, teško će doći do dogovora između nekadašnjih tridesetoavgustovaca. Nije izgledna ni opcija da DPS manjinski podrži vlast Jakova Milatovića, jer u ovom trenutku za tako nešto nemaju dovoljni procenat podrške, stoga se postavlja pitanje – šta čeka Podgoričane, i je li to budvanski scenario i izborni procesi u nedogled", piše jutros "Borba".

Najpomirljivije sinoć je, dok su glave još bile vruće, reagovala nosilac Mandićeve i Kneževićeve liste "Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović koja je rekla da će još "večeras pozvati koalicione partnere iz Vlade, Sašu Mujovića (PES i Demokrate) i Luku Rakčevića (lista Jakova Milatovića i Dritana Abazovića) na dogovor, jer je namera bila i ostala dogovor".

Boško Vukićević, politički analitičar iz Podgorice u nedelju uveče, u šali je napisao da su u glavnom gradu Crne Gore  "svi pobedili", jer su gotovo sve podgoričke liste slavile nakon objavljivanja rezultata izbora.

"No, pre će biti istini spoznaja da niko nije zaista pobedio. Najveći pad doživele su liste Milatović-Ura i PES-Demokrate, no takav scenario i nije previše iznenađujući, imajući u vidu odigrani raskol u okviru PES -a i između Spajića i Milatovića. Iako je možda i najveći pojedinačni gubitnik na ovim izborima Milatović, jer je svoju podršku sa predsedničkih izbora višestruko smanjio, lista sa njegovim imenom će ipak biti u položaju tzv. tasa na vagi prilikom sastavljanja opštinske vlasti", kaže za RT Balkan Vukićević.

Kako kaže, koalicija "Za budućnost Podgorice" ostvarila je rezultat "koji nije u potpunosti razočaravajući (kakav bi bio da je išla ispod 20 posto, ali nije ni zadovoljavajući (kakav bi bio da je ostvareno makar 25odsto)".

"Iako je u okviru nje došlo do saveza gotovo svih srpskih stranaka, koalicija nije uspela da ostvari sinergetski efekat, kao ni privlačenje razočaranih i apstinenata. Razloge za izostanak sinergetskog efekta kod koalicije srpskih stranaka treba tražiti pre svega u izostanku 'srpske priče' tokom predizborne kampanje. Takva priča se tek sporadično pojavljivala u izjavama visokih funkcionera, dok je težište, inače solidne kampanje, bilo isključivo u gradskim tematikama i u uspesima kratkotrajne opštinske vlasti", reči su Vukićevića.

Naš sagovornik konstatuje i da je DPS ostvario solidan rezultat, kao i partije koje mu gravitiraju (koje su prešle cenzus), ali da su, ipak, "pusti snovi DPS -a da njegov rezultat u Podgorici može ugroziti aktuelnu izvršnu vlast".

"To je nerealno u trenutnoj situaciji. No, sve partije koje čine aktuelnu većinu u parlamentu Crne Gore (izuzimajući stranke nacionalnih manjina) treba da se upitaju: kako je moguće da nakon 30. avgusta 2020. godine DPS ne samo da nije krajnje politički marginalizovan, već i dalje predstavlja značajan politički faktor koji čak i jača?  Očito je da za takvo stanje najveću odgovornost ima vladajuća većina (kao i one koje su bile na vlasti pre nje), i da se nešto na tom polju mora menjati", kaže Vukićević.

"Što se tiče formiranja nove opštinske vlasti, i pored razočaravajućeg rezultata lista Milatovića i Ure će iskoristiti status tzv. tasa na vagi. Imajući u vidu njihov izrazito negativan stav prema aktuelnoj izvršnog vlasti, oni će zahtevati mesto gradonačelnika i manjinsku podršku za njihovu opštinsku vlast, najpre od listi PES - Demokrate i ZBPG, a potom i od DPS -a. Stranke vladajuće većine će takvu vrstu aranžmana najverovatnije odbiti, dok će DPS najverovatnije prihvatiti. Osim ove, postoji i manje verovatna mogućnost, ali ipak bliža demokratskim načelima: da Milatovićeva lista prihvati formiranje vlasti sa listama PES - Demokrate i ZBPG, na osnovu izbornog rezultata i procenta osvojenih glasova", zaključuje Vukićević.

Za Spasoja Tomića, urednika portala 083 iz Nikšića, mala izlaznost i svađa između PES i koalicije URA - Jakov Milatović dovela je do toga da se biračko tijelo DPS i satelita mobiliše i da uz pomoć male izlaznosti ostvari rezultat koji je premašio očekivanja.

"Što se tiče koalicije 'Za budućnost Podgorice', ako uporedimo rezultat u odnosu na prošle izbore, procenat podrške nije značajno porastao ali jeste broj mandata sa 11 na 13. Međutim, primetna je stagnacija i nemogućnost da koalicija Za budućnost CG napravi korak više na lokalnim izborima. Za tako nešto je osim Jelene Borovinić Bojović i pristojne kampanje koju je ZBPG vodila bilo potrebno na vreme stvoriti neospornog mladog lidera u ovom gradu", kaže Tomić.

Po njegovim rečima, rezultat koji je ostvarila koalicija "PES – Demokrate", znači da će Saša Mujović morati da proguta žabu i da razgovara sa Lukom Rakčevićem, iako su izjave išle u pravcu da toga neće biti".

"Lične razloge moraju ostaviti po strani, ideološki su isti, i bez sumnje njihov dogovor će biti podržan od strane ZBPG. Demokrate su u čitavoj priči prošle loše i ova stranka mora naći način da se samostalno vrati na politički put", veli Tomić.

Analizirajući izborne rezultate, naš sagovornik konstatuje i da rezultat koalicije Jakov Milatović – URA jeste zadovoljavajući, ali ni blizu očekivanja predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

"Njegove neodmerene izjave na svu sreću ispeglao je Luka Rakčević koji je pri kraju kampanje otvorio koliko toliko vrata saradnji sa PES. Gotovo sam siguran da će ova koalicija tražiti mesto gradonačelnika i da će se čitava priča oko formiranja vlasti vrteti upravo oko toga. Na kraju, dogovor koji bude napravljen mora biti čvrst, kako bi retrogradna politika DPS-a bila poražena i to temeljno", kaže Tomić.

Od strane DPS- sinoć je, u slavljeničkoj atmosferi, dok su okupljeni u štabu skandirali –"Srušio si vladu Nermine", građanima čestitana "nova vlast", i "novi parlamentarne izbore“.

No, sve su prilike, neće to baš ići tako lako, uprkos dugoj senci Mila Đukanovića.

image