Srbija i Balkan

Brnabić: Rasprava o litijumu tokom redovnog zasedanja, možda će doći i Vučić?

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da je krivica na opoziciji, koja je, kako je rekla, učinila sve da odugovlači raspravu o rebalansu budžeta
Brnabić: Rasprava o litijumu tokom redovnog zasedanja, možda će doći i Vučić?© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da po svemu sudeći neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je podnela grupa od 86 opozicionih poslanika, a kojima je predložena zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, Brnabić je rekla da je krivica za to na opoziciji, koja je, kako je rekla, učinila sve da odugovlači raspravu o rebalansu budžeta na Drugom vanrednom zasedanju Skupštine Srbije.

"Sve su učinili u poslednjih šesta dana, iskoristili su sve moguće instrumente da se sednica ne završi na vreme za vanredno zasedanje Skupštine Srbije o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će predstavnici vlasti insistirati da rasprava bude tokom redovnog zasedanja.

"Pošto ste uspešno opstruisali i ne možemo da stignemo da govorimo o tom predlogu na vanrednoj sednici, ja ću mimo onoga što ste tražil ida bude u vanrednom zasedanju, da stavim na redovnu sednicu. Pobeći od toga nećete", navela je Brnabićeva.

Kako je dodala, može se desiti da na tu raspravu ipak dođe predsednik Aleksandar Vučić.

Prethodno je poslanik DS Srđan Milivojević pozvao građane na proteste protiv litijuma i protiv režima.

Tokom izlaganja predsednice parlamenta poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta prišao je blizu govornice držeći u rukama papir na kome je pisalo "laže".

Brnabić ga je zamolila da se udalji, što je on i učinio, i ocenila da poslanici opozicije očigledno tako zamišljaju parlamentarizam i da je izgleda njima sve dozvoljeno.

Period vanrednog zasedanja završava se u ponoć, jer od 1. oktobra Skupština ulazi u redovno jesenje zasedanje.

image