Na suđenju Tačiju svedočio Albanac koga su zlostavljali pripadnici tzv. OVK

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu danas je nastavljeno suđenje četvorici bivših lidera takozvane OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, svedočenjem civila, Albanca sa KiM koji je 1998. godine bio pritvoren u bazi tzv. OVK i podvrgnut zlostavljanju.

On se pred sudom pojavio kao zaštićeni svedok "W04590", a suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Prošle nedelje je zaštićeni svedok "W04669, takođe Albanac, opisao zlostavljanja koja su vršili pripadnici tzv. OVK. Prema navodima tužilaštva, ovog svedoka su pripadnici tzv. OVK uhapsili 1999. godine i potom ga odveli u svoju bazu, gde je bio zlostavljan i gde je video mučenje drugih zatvorenika.

Četvorica bivših lidera tzv. OVK optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima tzv. OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

Suđenje je počelo 3. aprila 2023. godine, a u četvrtak je svedočio 91. svedok.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima, Romima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.