Srbija i Balkan

Severna Makedonija odustala od železnice koja je povezuje sa Bugarskom: Projekat preskup

"Članovi komisije zadužene za tender i nadzor projekta povučeni su", rekao je resorni ministar Nikoloski
Severna Makedonija odustala od železnice koja je povezuje sa Bugarskom: Projekat preskupGetty © Royalty-free

Ministar saobraćaja Severne Makedonije Alekandar Nikoloski otkrio je da je vlada u Skoplju poništila tendere za završetak gradnje železničke pruge do bugarske granice.

Razlog za povlačenje ovog dela panevropskog Koridora VIII , kako je obrazložio resorni ministar, je jako skup i neizvodljiv projekat – koji bi koštao 560 miliona evra za samo 24 kilometra pruge i to ne pruge za velike brzine.

"Članovi komisije zadužene za tender i nadzor projekta povučeni su", rekao je Nikoloski u intervjuu za TV MRT, prenosi portal "Si njuz".

Nikoloski je u intervjuu krajem prošle nedelje obrazložio da bi tender za izgradnju trećeg i poslednjeg dela pruge, od Krive Palanke do bugarske granice, privukao šest kompanija iz Turske i jednu iz Grčke, pri čemu je grčka kompanija dala ponudu za 250 miliona evra iznad procenjene vrednosti.

Ministar je rekao da vlade Severne Makedonije i Bugarske treba da se sretnu i razgovaraju o potencijalnom novom zajedničkom projektu železničke veze.

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je u julu da vlada planira da odustane od projekta završetka pruge do bugarske granice, a da novac, umesto za to, iskoristi za modernizaciju postojeće pruge do granice sa Grčkom.

Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i EU, u decembru 2023. dogovorile su se da Severnoj Makedoniji obezbede finansijski paket od 560 miliona eva za finansiranje nove pruge između Krive Palanke i bugarske granice i elektrifikaciju 88 kilometara pruge od Kumanova od granice.

image