Ako ne bude novih iznenađenja: Od danas kontrola unetih podataka, rezultati popisa u CG 15. oktobra

Pristup sofveru će trajati 60 sekundi, a građani će svoje podatke moći da provere maksimalno tri puta dnevno

Posle meseci čekanja i odlaganja, niza raspisanih pa poništenih tendera za izradu softvera, građani Crne Gore od danas će do 7. oktobra moći da provere podatke o etničko kulturološkim karakteristikama koje su dali popisivačima tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je u ovoj državi sproveden krajem prošle godine.

Sofver za proveru podataka o naciji, veri, jeziku koja je dogovorena sporazumom vlasti i opozicije biće aktiviran danas u 11 sati, a crnogorska Uprava za statistiku u međuvremenu je objavila i uputstvo građanima kako da pristupe softveru i kako da provere unete podatke.

Građani će, prema objavljenom uputstvu, najpre morati da unesu statistički ID, odnosno devetocifreni broj sa nalepnice koja se nalazi na kopiji Upitnika za lice, odnosno popisnice koju su dobili prilikom popisa, zatim da unesu jedan od identifikacionih podataka sa zaglavlja popisnice a ukoliko se podaci nalaze u bazi popisa, softver će na ekranu prikazati rezultate upita, odnosno, kako je lice odgovorilo na četiri pitanja "o etničko kulturološkim karakteristikama".

Pristup softveru će trajati 60 sekundi, a građani će svoje podatke moći da provere maksimalno tri puta dnevno.   

Oni koji ne uspeju da provere unete podatke, moći će direktno da se obrate Monstatu.

Iz Monstata, Uprave za statistiku Crne Gore ranije je najavljeno da će konačni rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori biti objavljeni 15. oktobra.

"Treba istaći da će tog dana biti objavljeni podaci o ukupnom broju stanovnika Crne Gore po opštinama, o polnoj i starosnoj strukturi, o etničko-kulturološkim obeležjima, državljanstvu, a onda će narednih dana uslediti sukcesivno objavljivanje saopštenja o drugim karakteristikama stanovništva", rekao je Miroslav Pejović, direktor Monstata.

Sofver za proveru unetih podataka urađen je, inače, tek posle četiri propala tendera, sledila  je revizija koda programa a zatim i testiranje koje je obavljeno u Monstatu.

Popis u Crnoj Gori obavljen je od 3. do 28. decembra prošle godine.  Ako ne bude novih iznenađenja i odlaganja, građani Crne Gore 15. oktobra će, konačno, posle devet i po meseci saznati koliko je u njihovoj državi Crnogoraca, koliko Srba, Albanaca i Bošnjaka, koliko pravoslavaca, koliko ih govori srpskim a koliko crnogorskim jezikom.

Prema već objavljenim podacima u Crnoj Gori krajem prošle godine popisano je oko 633.000 stanovnika.

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević nedavno je u autorskom tekstu naveo da "skandalozno i uporno odlaganje objavljivanja rezultata budi osnovane sumnje o organizovanom pokušaju još jednog falsifikovanja popisa".

"Objavljivanje rezultata popisa od izuzetne je važnosti za tekući proces obnove istorijskog identiteta Crne Gore. Takođe, ono je od suštinske važnosti i za izlaznost i rezultate na predstojećim izborima u Podgorici, koji su, opet, osobito bitni za opstanak aktuelne i bilo koje buduće vlasti", naveo je Vukićević.