Srbija i Balkan

Oficir OS BiH odbio rukovanje sa ministarkom odbrane Austrije iz verskih razloga

Incident se dogodio proteklog vikenda na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mestu neposredno pre tradicionalne svečanosti, koja predstavlja kraj godišnjih aktivnosti te akademije
Oficir OS BiH odbio rukovanje sa ministarkom odbrane Austrije iz verskih razlogaGetty © Royalty-free

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Slaven Galić izvinio se ministarki odbrane Austrije Klaudiji Taner nakon nakon što je jedan oficir iz BiH odbio da se rukuje sa njom jer je žena, pravdajući to svojim verskim uverenjima.

Kako piše bečki "Kurir", incident se dogodio proteklog vikenda na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mestu neposredno pre tradicionalne svečanosti, koja predstavlja kraj godišnjih aktivnosti te akademije.

Kao rezultat toga, on je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

"Uvažavajući jednu od najstarijih akademija, koja zbog svojih procedura zauzima prestižno mesto u svetu, u ime Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH sam se izvinio i ministarki i ostalima. Verujem da ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u oblasti vojne saradnje nas i Republike Austrije", izjavio je zamenik ministra odbrane BiH Galić.

Ovaj događaj, koji je, kako se navodi, već proglašen incidentom, nije pokvario dalje procedure Terezijanske vojne akademije da svečanost do kraja bude okončana.

"Kada sam imao priliku još jednom sam zahvalio Ministarstvu odbrane Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što prepoznaju potrebe sistema odbrane Bosne i Hercegovine i omogućavaju kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje oficirske dužnosti uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti", rekao je Galić, prenosi zagrebački "Večernji list".

Kako nezvanično saznaje RTRS kadet iz BiH je Benjamin Fukelj iz Sarajeva.

"Loša poruka međunarodnim partnerima ukoliko bude potpisan ugovor sa kadetom"

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksadar Goganović izjavio je da će biti poslata veoma loša poruka svim međunarodnim partnerima, ukoliko ministar Zukan Helez potpiše ugovor o prijemu u vojnu službu tog kadeta.

On je rekao za Srnu rekao da je pre potpisivanja ugovora potrebno obaviti raspravu o ovoj temi na sastanku Stručnog kolegijuma Ministarstva odbrane, gde bi se čuo i zvanični stav verskih službi o ovom pitanju, prenosi RTRS.

Na pitanje Srne da prokomentariše incident, Goganović je rekao da se nada da je Helez svestan ozbiljnosti postupka kadeta koji, ukoliko ne bude sankcionisan, pruža primer drugim mladim osobama u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama da se ponašaju na isti ili sličan način, a što sigurno nije u skladu sa NATO standardima, za koje se Helez deklarativno zalaže.

Goganović je naglasio da je ubeđen da kadet za ovaj svoj postupak ne bi dobio podršku od vojnog muftijstva iz Ministarstva odbrane, jer je godinama na čelu tog ministarstva bila žena Marina Pendeš i da je to predstavljalo problem sa verskog aspekta, sigurno bi bilo tema u prethodnom periodu.

"Takođe, podsetio bih i da je komandant NATO štaba u Sarajevu u prethodnom mandatu bila žena, brigadni general Pamela Mekgaha, uz čiju podršku je učinjen značajan napredak na dostizanju NATO standarda u segmentu rodne ravnopravnosti", naveo je Goganović.

On je naglasio da se opravdano postavlja pitanje da li će kadet, ukoliko Helez sa njim potpiše ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, biti u mogućnosti da izvršava svoje redovne zadatke i obaveze, jer će u svojoj karijeri sigurno imati situaciju da mu, po lancu komandovanja, nadređeni komandant bude osoba ženskog pola.

Goganović je pojasnio da kadeti koji se školuju na vojnim akademijama drugih zemalja, uključujući i Terezijansku vojnu akademiju u Austriji, potpisuju ugovor kojim se definišu prava i obaveze, pri čemu se kadeti obavezuju da će poštovati pravila i procedure zemlje domaćina, odnosno institucije koja ih prihvata na školovanje.

On je istakao da poštovanje verskih prava i sloboda samo po sebi nije sporno i da oni u Ministarstvu odbrane najbolje znaju, jer imaju uspostavljene verske službe sve tri konfesije koje su najzastupljenije u BiH, ali korišćenje tih prava ne može i ne treba biti u suprotnosti sa kodeksom ponašanja zemlje domaćina.

"Oružane snage BiH trebaju biti multietničke, gde se poštuju ljudska prava i verske slobode, sa ciljem razvoja tolerancije i međusobnog uvažavanja", ocenio je Goganović.

Bivša ministarka odbrane u Savetu ministara, a sada prvi zamenik Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost u PS BiH Marina Pendeš, komentarišući čin kadeta koji je odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije poručuje da je takav potez skandal i da je mladić osramotio ne samo svoj narod, već i Ministarstvo odbrane, Oružane snage i čitavu BiH.

"Očekujem od ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza da preduzme sve zakonom predviđene mere protiv takvih ljudi, jer BiH nije islamska zemlja. Mi smo sekularna zemlja, i svi trebaju to poštovati", rekla je Pendeševa.

Pendeš je dodala da su Oružane snage utemeljene 2004. godine, i zakonom se garantuje svim pripadnicima verska sloboda.

image