Srbija i Balkan

Ambasadorka Srbije u Belorusiji: Veliki potencijal za razvoj odnosa sa Minskom

Nova ambasadorka Srbije u Minsku uručila je beloruskom lideru akreditivno pismo, uz poruku da će Beograd nastaviti da razvija odnose sa Belorusijom i podsećanje da dve zemlje ove godine slave 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa
Ambasadorka Srbije u Belorusiji: Veliki potencijal za razvoj odnosa sa MinskomGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Postoji veliki potencijal za razvoj odnosa Srbije i Belorusije, istakla je danas ambasadorka Republike Srbije u Belorusiji Ilina Vukajlović prilikom uručivanja akreditivnog pisma predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku. 

"Za četiri meseca koliko sam u Belorusiji, stigla sam da svojim očima vidim vašu zemlju, kako živite i radite. Belorusija ima jaka preduzeća, jaku industriju i veoma veliki naučni potencijal. Trudićemo se da radimo zajedno i da razvijamo naše odnose", poručila je Vukajlović, prenosi beloruska agencija Belta. 

Ambasadorka je dodala da je Srbija, baš kao što je to rekao i predsednik Aleksandar Vučić, zemlja koja brzo ide napred i čija se ekonomija u prvom kvartalu ove godine najbrže razvijala u celoj Evropi. 

Komentarišući odnose sa Minskom, Vukajlović je dodala:

"Naš zajednički potencijal je veoma veliki. Ove godine obeležavamo 30 godina belorusko-srpskih diplomatskih odnosa. Nastavićemo da unapređujemo našu saradnju u svim oblastima". 

Ilina Vukajlović je postavljena za novog ambasadora u Belorusiji ove godine. Sredinom prošlog meseca ona je istakla da Beograd ceni prijateljske odnose sa Minskom, uz ocenu da se zaista radi o bratskim odnosima, te da narod i predsednik Srbije dobro pamte 1999. godinu kada je Aleksandar Lukašenko, uprkos bombardovanju, odlučio da poseti srpsku prestonicu. U ime cele Srbije, zahvalila je i na podršci teritorijalnom integritetu zemlje. 

Beloruski mediji za nju pišu da je već uspela da poseti četiri oblasti Belorusije, uz komentar da ambasadorka "nastavlja da se aktivno upoznaje sa našom zemljom". 

image