Ambasadorka Srbije u Belorusiji: Veliki potencijal za razvoj odnosa sa Minskom

Nova ambasadorka Srbije u Minsku uručila je beloruskom lideru akreditivno pismo, uz poruku da će Beograd nastaviti da razvija odnose sa Belorusijom i podsećanje da dve zemlje ove godine slave 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Postoji veliki potencijal za razvoj odnosa Srbije i Belorusije, istakla je danas ambasadorka Republike Srbije u Belorusiji Ilina Vukajlović prilikom uručivanja akreditivnog pisma predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku. 

"Za četiri meseca koliko sam u Belorusiji, stigla sam da svojim očima vidim vašu zemlju, kako živite i radite. Belorusija ima jaka preduzeća, jaku industriju i veoma veliki naučni potencijal. Trudićemo se da radimo zajedno i da razvijamo naše odnose", poručila je Vukajlović, prenosi beloruska agencija Belta. 

Ambasadorka je dodala da je Srbija, baš kao što je to rekao i predsednik Aleksandar Vučić, zemlja koja brzo ide napred i čija se ekonomija u prvom kvartalu ove godine najbrže razvijala u celoj Evropi. 

Komentarišući odnose sa Minskom, Vukajlović je dodala:

"Naš zajednički potencijal je veoma veliki. Ove godine obeležavamo 30 godina belorusko-srpskih diplomatskih odnosa. Nastavićemo da unapređujemo našu saradnju u svim oblastima". 

Ilina Vukajlović je postavljena za novog ambasadora u Belorusiji ove godine. Sredinom prošlog meseca ona je istakla da Beograd ceni prijateljske odnose sa Minskom, uz ocenu da se zaista radi o bratskim odnosima, te da narod i predsednik Srbije dobro pamte 1999. godinu kada je Aleksandar Lukašenko, uprkos bombardovanju, odlučio da poseti srpsku prestonicu. U ime cele Srbije, zahvalila je i na podršci teritorijalnom integritetu zemlje. 

Beloruski mediji za nju pišu da je već uspela da poseti četiri oblasti Belorusije, uz komentar da ambasadorka "nastavlja da se aktivno upoznaje sa našom zemljom".