Srbija i Balkan

Propali pregovori prosvetara i vlade o povećanju plata, sprema se novi štrajk

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra
Propali pregovori prosvetara i vlade o povećanju plata, sprema se novi štrajk© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika.

Prema informacijama koje su medijima preneli predstavnici sindikata nije došlo do približavanja stavova dve strane.

Sindikalci kažu da je krivični zakonik ušao u javnu raspravu i da će do kraja godine biti usvojen u Skupštini bez obzira na mišljenja iz Evropske komisije.

"Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto. Drugi zaključak da vlada neće, ne može da ispoštuje potpisan protokol. Kažu i da nema novca u sistemu plata da Ministarstvo finansija ne može da izdvoji dodatan resurs, da nama poveća zarade u vezi sa protokolom koliko smo potpisali", rekao je Dragoslav Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su da 2. oktobra u školama neće biti nastave, a u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

Sindikati su zatražili da se, u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije, predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Takođe, traže da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku).

Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, naglasili su sindikati u zajedničkom saopštenju. Zatraženo je i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom).

Takođe, sindikati traže da se zaposlenima u obrazovanju isplati "novogodišnja nagrada" u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

image