Srbija i Balkan

Vučić: Zaostajemo po pitanju nuklearne energije, fale nam naučnici

Predsednik je rekao da će Srbija udvostručiti novac koji izdvaja za CERN
Vučić: Zaostajemo po pitanju nuklearne energije, fale nam naučnici© TANJUG/ TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da nemamo naučnike koji bi vodili nuklearne elektrane, te da mnogo zaostajemo po pitanju proizvodnje energije na taj način.

Vučić je čestitao 70 godina postojanja CERN-a i rekao da mu je drago da predstavlja zemlju koja je punopravni član te institucije.

U govoru na ceremoniji obeležavanja, Vučić je rekao da mnogo srpskih fizičara i naučnika dolaze i rade za CERN.

Ukazao je da nećemo imati dovoljno struje ako ne nabavimo nuklearne modularne reaktore, i da imamo sve manje nuklearnih fizičara i inženjera.

"Gubimo čitav fakultet rudarstva i geologije, ne znam šta ćemo da radimo, ali vidim da, a ne govorim samo u ime moje zemlje, već i u ime cele Evrope, da mnogi brojevi tih naučnika opadaju, dok kod Kineza taj broj raste, mi nemamo to što oni imaju i svi se ponašamo pomalo razmaženo kao da je sve dobro i u redu i da će sve biti bolje", rekao je predsednik.

Naglasio je da je CERN najbolji primer po onome što su uradili, kao i da se Srbija upravo tome pridružila.

"Ali molim vas da samo vidimo šta možemo da učinimo, a treba da učinimo mnogo više kako bismo preživeli", istakao je predsednik.

Naveo je da će Srbija udvostručiti novac koji izdvaja za CERN.

"To će i dalje biti beznačajno u poređenju sa onim što vam je Ursula fon der Lajen obećala, ali kad bi svi drugi toliko doprineli to ne bi bilo toliko beznačajno", rekao je Vučić.

image