Srbija i Balkan

Dačić: Od Srbije neće dobiti ono što traže za Kosovo i Metohiju

Šef srpske diplomatije naglasio je da je razlog velikog pritiska koji trpi Srbija zapravo posledica naše samostalne i nezavisne politike, naglasivši da Srbija nije izazvala ni jedan međunarodni problem, ali hoće da bude deo rešenja
Dačić: Od Srbije neće dobiti ono što traže za Kosovo i Metohiju© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je razlog velikog pritiska koji Srbija trpi, posledica srpske samostalne i nezavisne politike, naglasivši da se od Srbije traži da ne vodi računa o sebi, već o nekom drugom.

"Ali od nas neće dobiti to što traže za KiM, struju, naftu i gas, investicije. Srbija nije izazvala ni jedan međunarodni problem, ali hoće da bude deo rešenja", poručio je Dačić.

Naglasio je da niko u svetu nije u stanju da ima dugoročne planove, o čemu govori činjenica da, kada je reč o nabavci najvažnijih energenata, čitav svet planira od danas do sutra.

"Niko nije mogao da predvidi pandemiju ili krizu i rat u Ukrajini", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ocenio je da je srpska ekonomija integrisana u sistem međunarodne ekonomije, navodeći da se u kriznim okolnostima testira snaga svakog sistema.

"Mogu slobodno da kažem da je Srbija među zemljama koje su imale najbolje odgovore i rezultate u vreme krize", rekao je Dačić.

Dodao je da su državne finansije stabilne, što nam dozvoljava da ulažemo u infrastrukturu, imamo priliv investicija koji omogućava privredni rast i rast plata i penzija.

"Imamo stabilnu političku situaciju, a ovakva politika predsednika Republike, vlade i parlamenta je jedina koja može da bude uspešna u ovo krizno vreme", ocenio je Dačić.

image