Dačić: Od Srbije neće dobiti ono što traže za Kosovo i Metohiju

Šef srpske diplomatije naglasio je da je razlog velikog pritiska koji trpi Srbija zapravo posledica naše samostalne i nezavisne politike, naglasivši da Srbija nije izazvala ni jedan međunarodni problem, ali hoće da bude deo rešenja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je razlog velikog pritiska koji Srbija trpi, posledica srpske samostalne i nezavisne politike, naglasivši da se od Srbije traži da ne vodi računa o sebi, već o nekom drugom.

"Ali od nas neće dobiti to što traže za KiM, struju, naftu i gas, investicije. Srbija nije izazvala ni jedan međunarodni problem, ali hoće da bude deo rešenja", poručio je Dačić.

Naglasio je da niko u svetu nije u stanju da ima dugoročne planove, o čemu govori činjenica da, kada je reč o nabavci najvažnijih energenata, čitav svet planira od danas do sutra.

"Niko nije mogao da predvidi pandemiju ili krizu i rat u Ukrajini", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ocenio je da je srpska ekonomija integrisana u sistem međunarodne ekonomije, navodeći da se u kriznim okolnostima testira snaga svakog sistema.

"Mogu slobodno da kažem da je Srbija među zemljama koje su imale najbolje odgovore i rezultate u vreme krize", rekao je Dačić.

Dodao je da su državne finansije stabilne, što nam dozvoljava da ulažemo u infrastrukturu, imamo priliv investicija koji omogućava privredni rast i rast plata i penzija.

"Imamo stabilnu političku situaciju, a ovakva politika predsednika Republike, vlade i parlamenta je jedina koja može da bude uspešna u ovo krizno vreme", ocenio je Dačić.