Srbija i Balkan

Srpske diplomate o situaciji u Izraelu i Libanu: Evakuisaćemo naše državljane ako bude potrebno

U Izraelu boravi oko 2.500 naših državljana, kojima je ambasada prosledila uputstva, dok u Libanu ima oko 115 državljana Srbije i još oko 50 do 60 članova njihovih užih porodica
Srpske diplomate o situaciji u Izraelu i Libanu: Evakuisaćemo naše državljane ako bude potrebno© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je večeras, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa našim državljanima u Izraelu i da im je prosledila uputstva. I ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović izjavio je večeras da je ambasada u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima u toj zemlji, dodajući da ambasada i Ministarstvo spoljnih poslova planiraju kako da izvedu evakuaciju naših državljana ako to bude bilo potrebno.

Nikolić je rekao da je u Izraelu boravi oko 2.500 naših državljana, kojima je ambasada prosledila uputstva.

"Bilo je dosta kontakata i prema ambasadi i meni i drago mi je da mogu da kažem da je odnos naših državljana pribran i disciplinovan. To je ono što u ovom momentu spašava živote. Kad je reč o građanima Srbije u Izraelu, uglavnom je reč o manjem broju doktoranata na izraelskim institutima i jednom broju eksperata u oblastima sporta", rekao je Aleksandar Nikolić.

Prema njegovim rečima, uputstvo u Izraelu je da svi građani, bez izuzetka, treba da budu u neposrednoj blizini standardnih skloništa i zaštitnih soba.

"Sve restrikcije su zaoštrene'', istakao je Nikolić i dodao da, pošto sutra nastupa prvi dan hebrejskog meseca tišrija, počev od večeri Nove godine Roš Hašane, u tom smislu naredbe su u posebnom fokusu, imajući u vidu tradicionalna okupljanja građana.

Nikolić je naveo da je u poslednjih sat i po Iran lansirao više od 200 projektila na Izrael i da su raketni napadi usmereni na severni i centralni deo Izraela, kao i severni deo juga Izraela, odnosno na sva veća urbana središta.

Prema rečima Nikolića, nisu sve rakete oborene i zabeležen je i jedan direktan pogodak u stambeni objekat u Tel Avivu.

On je ocenio da situacija podseća na 14. april i tadašnji napad iranskih dronova na Izrael.

''Ovoga puta je sve to mnogo složenije, unakrsno gledano od drugih faktora, neuporedivo je složenija konstelacija snaga, tenzija je prisutna. Nemoguće je bilo šta planirati večeras i sutra, i ponavljam, praznična atmosfera je narušena'', rekao je konzul Nikolić.

U Libanu oko 115 državljana Srbije sa porodicama

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović je rekao da je situacija u Libanu napeta i nepredvidiva nakon izraelskih vazdušnih napada i početka, kako je Izrael saopštio, ograničene kopnene operacije. Ambasador je naveo da u Libanu ima oko 115 državljana Srbije i još oko 50 do 60 članova užih porodica.

"Porodice žive po celoj teritoriji Libana i bili smo u kontaktu s dve porodice koje su bile u gradovima u kojima je bilo vazdušnih napada. Niko od njih nije povređen i oni su se danas relocirali u delove Libana za koje se smatra da su bezbedniji'', rekao je Trojanović.

On je naveo da se preporučuje da građani Srbije samostalno napuste zemlju dok je još otvoren međunarodni aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu.

Ambasador je rekao da državljani Srbije na veb stranici ambasade mogu da pronađu sve kontakte.

"Sa onima koji su registrovani u zemlji u kontaktu smo na dnevnoj bazi'', dodao je ambasador i naglasio da u ambasadi prate i reakcije diplomatskih predstavništava drugih zemalja na događaje u Libanu.

image