Srbija i Balkan

Upozorenje Crnoj Gori i Sloveniji: Sprečite pristajanje broda sa eksplozivom za Izrael

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel upozorila je da "Crna Gora i Slovenija moraju sprečiti da u njihove luke pristane taj brod, koji plovi pod portugalskom zastavom, a za koji se veruje da nosi eksploziv za Izrael
Upozorenje Crnoj Gori i Sloveniji: Sprečite pristajanje broda sa eksplozivom za IzraelGetty © ddsign_stock

Crnogorsko Ministarstvo pomorstva saopštilo je juče da "nema zvaničnu najavu za uplovljavanje broda 'Katrin' u Luku Bar", nakon što je svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) upozorila da "Crna Gora i Slovenija moraju sprečiti da u njihove luke pristane taj brod, koji plovi pod portugalskom zastavom, a za koji se veruje da nosi eksploziv za Izrael".

"Crnogorsko Ministarstvo pomorstva nema zvaničnu najavu za uplovljavanje broda 'Katrin' u Luku Bar", saopštili su iz Ministarstva odbrane Crne Gore za "Glas Amerike".

Ranije danas, specijalizovani sajt za pomorsku plovidbu  objavio je da brod "MV Katrin" sa zastavom Portugala po rasporedu treba da uplovi u Luku Bar u četvrtak 3. oktobra.

Lokalni mediji javili su, pozivajući se na pouzdane izvore, da brod sa eksplozivom neće uploviti u barsku luku, već će navodno pristati u luku Ploče u Hrvatskoj, što nije zvanično potvrđeno.

Amnesti internešenel navodi da "prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru spoljnih poslova, teret broda 'Katrin' sadrži eksploziv namenjen Izraelu".

"Vlasti Namibije odbile su da dozvole brodu da uđe u njihovu glavnu luku u avgustu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da teret broda uključuje osam kontejnera RDKS Heksogen eksploziva za Izrael. Saopštenja kabineta slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova ukazuju da brod ide ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gde će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će tovar nakon toga stići do Izraela", saopštio je Amnesti internešnel.

Oni, takođe, navode da je šefica slovenačkog ogranka AI Nataša Posel, saopštila da "smrtonosni teret za koji se veruje da se nalazi na brodu Katrin ne sme stići do Izraela, jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprineo činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima".

"Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je osigurala da 'Katrin' ne prenese vojni teret u Izrael kroz luku te države. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbegnu omogućavanje nezakonitog transfera", dodala je Nataša Posel.

Međunarodno humanitarno pravo, naglašava Amnesti internešenel, "zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinelo činjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Amnesti internešenel ističe da "države koje nastavljaju da prenose oružje Izraelu deluju suprotno svojim obavezama prema zajedničkom članu 1 Ženevskih konvencija i moraju hitno da spreče sve takve transfere".

"Kao države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija su se obavezale na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje", navodi Amnesti internešenel.

Da se brod Katrin nalazio na putu ka luci Bar nedavno su upozorili i iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom u Crnoj Gori. Oni su podsetili da je Savet UN za ljudska prava 5. aprila usvojio rezoluciju koja poziva državu da obustave prodaju, transfer i preusmeravanje oružja i druge vojne opreme u Izrael.

image