Završen štrajk prosvetara: Ne odustaju od zahteva

Oni su ranije za RT Balkan objasnili da će danas nastupiti jednodnevna obustava nastave u većini škola u čitavoj zemlji, kao i u predškolskim ustanovama

Posle štrajka upozorenja 16. septembra, danas, 2. oktobra usledio je protesni skup zaposlenih u prosveti u organizaciji četiri reprezentativna sindikata.

Mnoga deca danas nisu išla u škole i vrtiće, ili je čas trajao pola sata jer su se prosvetari opredelili za jednodnevnu obustavu nastave.

Okupljanje je počelo u 11 sati ispred Skupštine Srbije, nakon čega je usledila protesna šetnja do zgrade Vlade. 

Saobraćaj je bio obustavljen na Trgu Nikole Pašića, a zatim Nemanjinoj i Kneza Miloša, a posle okupljanja je normalizovan.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je danas nastava u potpunosti organizovana u 48,32 odsto škola, u izmenjenom režimu u 28,29 procenata, dok je 23,39 odsto škola potpuno obustavilo obrazovno vaspitni rad.

Predškolske ustanove, njih 90 odsto, radilo je po ustaljenom režimu, dok su ostale radile po izmenjenom režimu.

Obraćajući se okupljenima ispred Vlade Srbije, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marijanović rekao je da je, prema njihovim podacima, više od 1.000 škola u štrajku, a da je u više od 90 odsto njih u nekom vidu štrajka.

Marjanović je rekao i da neće ići na nove pregovore dok ne budu imali "nešto konkretno u odnosu na papir koji su potpisali".

Vladan Ćirić iz USPRS podseća na Protokol koji su sindikati potpisali sa Ministarstvom prosvete u oktobru prošle godine, te da nije ispoštovana ni jedna njegova tačka.

Da podsetimo, dogovoreno je da se početna plata za one sa sedmim stepenom u januaru 2025. izjednači sa republičkim prosekom od približno 15,4 odsto. 

Pored zarade, zahtevi prosvetara odnose se i na usvajanje Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije koji je juče ušao u javnu raspravu, prema kome bi zaposleni u prosveti stekli status zaštićenog lica, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da im se isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Od stava prosvetnih radnika po školama, ne samo članova sindikata, kako je kazao, zavisi kako će se dalje ponašati i u skladu sa tim će donositi odluke.

Juče je održan sastanak premijera Srbije Miloša Vučevića sa prosvetarima o poboljšanju uslova rada u školama. Predsednik vlade ponudio im je povećanje od 12 odsto za nastavno, a osam odsto za nenastavno osoblje. 

Premijer je predstavnicima sindikata rekao da "razume njihova očekivanja, ali da istovremeno vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije".

Premijer je najavio i da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima. 

Unija sindikata prosvetnih radnika u saopštenju ističe da su izneli čvrst stav da ne pristaju ni na kakve podele među zaposlenima.

"Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto", poručuju.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da štrajk nije rešenje, jer zbog njega ispaštaju samo đaci i da je on za razgovore, kao i to da je Vlada Srbije najveći zahteva prosvetnih radnika već ispunila.

"Ispunili smo zahteve da oni dobiju status ne baš zaštićenog lica ali status koji može da im osigura veću bezbednost i sigurnost, zatim zahtev oko izjednačavanja koeficijenta a što se tiče povećanja plata, kada smo videli koliki nam je fiskalni prostor, rekli smo da će prosvetni radnici imati 50 odsto veće povećanje od 1. januara naredne godine u odnosu na sve ostale zaposlene u javnom sektoru", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji održanoj povodom početka nove nagradne igra Uzmi račun i pobedi.

Mali je naveo da je dosta toga urađeno i da će to biti nastavljeno i 2026. i 2027. godine, a kada je reč o zahtevima prosvetnih radnika da osnovna plata u prosveti bude jednaka prosečnoj zaradi u republici, istakao je da je prosečna zarada nastavnog osoblja u prosveti već veća od prosečne zarade u republici.

"Složili smo se s tim, samo treba vreme da se to dostigne", naglasio je Mali i dodao da on nije za ucene već za razgovore.

Istakao je da je nedavno usvojenim rebalansom budžeta za prosvetu izdvojeno dodatnih 12 milijardi dinara i da su ta izdvajanja iz godine u godinu sve veća.

U slučaju da se zahtevi prosvetnih radnika ne ispuni, najavljuju ulazak u zakonski štrajk - kada bi nastava trajala 30 minuta.