Srbija i Balkan

Komplikuju se izbori u Podgorici: Ko se boji ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu?

"Ulaskom pokreta 'Naprijed' u parlament, lista predsjednika Milatovića vjerovatno gubi status tzv. tasa na vagi i svoj ucjenjivački kapacitet“, navodi analitičar Boško Vukićević
Komplikuju se izbori u Podgorici: Ko se boji ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu?© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ ĐORĐE CMILJANIĆ

Iz Pokreta "Naprijed" dr Vuka Kadića koji je učestvovao na lokalnim izborima u Podgorici, osvojio oko 2.300 glasova i koji je za nekoliko stotina glasova ostao ispod cenzusa, najavljeni su jutros prigovori Izbornoj komisiji Glavnog grada.

"Naš pravni tim priprema prigovor jer smo utvrdili niz nepravilnosti na više biračkih mjesta. Na dva tri mjesta bilo je nevažećih listića na kojima je bio zaokružen pokret 'Naprijed'", rekao je jutros u emisiji "Boje jutra", Vuk Kadić, lider Pokreta "Naprijed" i nosilac izborne liste.

Istovremeno, na sajtu "Vijesti" u Podgorici jutros je pod naslovom "Naprijed u izborni inženjering?", objavljen tekst u kome se tvrdi da se u opoziciji "nekoliko dana spekuliše da su vladajuće partije skovale plan za ponavljanje glasanja u Doljanima, naselju u Podgorici, kako bi Pokret 'Naprijed' novodno izborio parlamentarni status i time im povećao šanse za ostanak na vlasti".

"Ako plan postoji i ako bi se ostvario, jedan ili oba mandata mogla bi da izgubi stranka Duška Markovića", navode "Vijesti".

Portal tvrdi i da je "da nisu posredi samo spekulacije, jasno od juče, kada je obznanjen nestanak izvoda iz biračkog spiska sa glasačkog mesta u tom podgoričkom naselju".

U međuvremenu, predsednik Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Filipović podneo je Odeljenju bezbednosti Podgorica krivičnu prijavu protiv predsednika biračkog odbora u Doljanima Petra Globarevića, zbog nestanka pomenutog biračkog spiska.

Na biračkom mestu u Doljanima, inače, u nedelju je glasalo 519 od upisanih 953 glasača. Koalicija "Za budućnost Podogorice" dobila je 190, a lista "PES – Demokrate" 152 glasa.

"Dva sagovornika 'Vijesti' objasnila su da, ako bi izbori u Doljanima bili ponovljeni, ako bi izlaznost na njima bila ista ili približna, te ako bi dvije velike vladajuće koalicije ('PES-Demokrate' i 'Za budućnost Podgorice') 'pozajmili' Pokretu 'Naprijed' nedostajuće glasove, uz uslov da za ostale aktere glasa približno isti broj birača - lista koju predvodi Kadić mogla bi da uđe u podgorički parlament. U tom slučaju, Markovićeva partija izgubila bi jedan od dva osvojena mandata, a 'Za budućnost Podgorice' jedan od 13" , navode danas "Vijesti".

Prema navodima portala, imajući u vidu da Skupština glavnog grada ima 59 odbornika i da je za konstituisanje vlasti potrebno 30, vladajuće partije s državnog nivoa i opozicioni DPS do tog broja mogu doći isključivo savezništvom sa listom 'Za bolju Podgoricu' iza koje je stao šef države Jakov Milatović".

"Međutim, potencijalnim ulaskom Pokreta 'Naprijed' u gradsku Skupštinu, a izlaskom Markovićeve partije iz nje, opcije za postizbornu aritmetiku bi se značajno promijenile. U tom scenariju, koaliciji 'PES-Demokrate' i listi 'Za budućnost Podgorice', za formiranje vlasti bio bi potreban mandat, dok im sad fale tri. Istovremeno, Milatović ne bi mogao da napravi vlast s DPS-om i dijelom opozicije, jer bi im za to falila dva mandata. U sadašnjim okolnostima, DPS sa 'Evropskim savezom', SEP-om i Milatovićem može doći do minimuma za konstituisanje vlasti", pišu Vijesti.

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević jutros u autorskom tekstu, reakciji na navode "Vijesti", piše da se "druga familija užasava scenarija u kojem njihov stari-novi saveznik DPS izgubi i teoretske šanse (makar i kroz manjinsku podršku listi Milatović – URA) da prigrabi pozicije vlasti u glavnom gradu Crne Gore".

Vukićević pojašnjava da "Vijesti" strahuju da bi nekadašnji DPS premijer Marković, koji je 2020. godine Srbima iz Crne Gore prijetio protjerivanjem, mogao izgubiti jedan mandat.

"Svima je jasno da u slučaju ulaska u lokalni parlament pokret 'Naprijed', sastavljen od višedecenijskih protivnika diktatorskog režima, nikada ne bi podržao varijantu u kojoj bi DPS bio bilo kakav činilac vlasti. Takođe, ulaskom ovog pokreta lista predsjednika Milatovića vjerovatno gubi status tzv. tasa na vagi i svoj ucjenjivački kapacitet (jer ne bi imala mogućnost da formira vlast sa DPS -om i njegovim satelitima, već samo sa strankama vladajuće većine). Zato i ne čudi panika u redovima Druge familije, koja je tradicionalno računala da će, posjedovanjem ucjenjivačkog kapaciteta, moći da 'očopli' ogromne komade vlasti, koji ne odgovaraju njenom skromnom izbornom rezultatu. Zaista ne znam kako će se završiti epizoda sa eventualnim prebrojavanjem glasova na datom biračkom mjestu, iako navijam za to da pokret 'Naprijed' uđe u lokalni parlament. Međutim, zabavlja me ova panika u redovima Prve i Druge familije", podvlači Vukićević.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, PES i Demokrate 14, "Za budućnost Podgorice" 13, "Za bolju Podgoricu" šest, "Evropski savez" tri, a "Preokret" i SEP po dva.

image