Srbija i Balkan

Odavanje pošte nepostojećim žrtvama: Ibrahimović i predstavnik Hrvatske u Morinju

Dok Hrvatska prećutkuje svoj zloglasni logor Lora, svake godine predstavnik iz Zagreba seti se da poseti Morinj u kojem nije bilo stradalih
Odavanje pošte nepostojećim žrtvama: Ibrahimović i predstavnik Hrvatske u Morinju© Влада Црне Горе

Potpredsednik u Vladi Crne Gore i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović položio je danas venac i odao počast "žrtvama" logora Morinj i istakao da Crna Gora ne okreće glavu niti žmuri na prošlost.

"To su žrtve destruktivne politike iz ranih 90-ih godina. Politike koja urušila i sistem vrednosti u jednom periodu u Crnoj Gori. One vrednosti sa kojima se Crna Gora ponosila. Sa druge strane moje prisustvo kao potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova je dokaz da Crna Gora ne okreće glavu, ne žmuri na prošlost i da je spremna da se suoči sa prošlošću koliko god to bio bolan i hrabar proces", naveo je Ibrahimović.

Ibrahimović, koji je postao ministar glasovima vladajuće većine i koji je postao deo rekonstruisane Vlade, kazao je da će Crna Gora učiniti sve da unapređuje dobre odnose sa našom prijateljskom državom Hrvatskom.

"Ponavljam, danas su i predstavnici Hrvatske ovde i verujem da šaljemo snažnu poruku da smo spremni kao dve prijateljske države da unapređujemo naše odnose, da gledamo u budućnost i ono kao što je nama Hrvatska bila partner preko naših NATO integracija, sada nam je saveznik u NATO, ali i partner na našem evropskom putu i verujem da ćemo vrlo brzo zajedno biti dve prijateljske države i u Evropskoj Uniji", istakao je Ibrahimović.

Nakon polaganja venca govorio je i državni sekretar Vlade Hrvatske Frano Matušić koji je istakao da su odali počast žrtvama koji su stradali i patili u logoru koji su tamo bili zatočeni 1991. godine.

"Neki od njih su, nažalost, ovde i ubijeni. A mnogi od njih su osobe sa invaliditetom, zbog nehumanog tretmana kojeg su ovde imali u logoru, od batinjanja pa dalje. Dakle, ono što je bitno je da je to bila velika žrtva koja je plaćena", kazao je Matušić.

Prema podacima dostupnim javnosti, u logoru Morinj niko nije ubijen. Hrvatska strana, pak, konstantno prećutkuje zloglasni logor Lora gde su na najsvirepije načine stradali pripadnici nikšićko-šavničke grupe a u kuloarima srpskih institucija posvećenih sećanju na zločine iz ratova, Loru nazivaju i mali Jasenovac, podseća podgorički portal Borba.

Kako hrvatska strana, tako i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović, nisu se dotakli slučaja logora Lora, a što bi ministar u Vladi Crne Gore morao da uradi ukoliko želi da predstavlja svoju zemlju, naročito imajući u vidu da su u stravičnom logoru stradali državljani Crne Gore.

To, piše portal, Ibrahimovića i njegovog hrvatskog sagovornika očito ne dotiče, te govori da treba podsetiti javnost da je preko 350 hrvatskih zarobljenika bilo u Morinju.

"Ono što je izuzetno bitno je da je, nažalost, moramo se prisetiti konteksta. Kontekst je da je takozvana Jugoslavijska narodna armija 1991. počela svoj napad na Dubrovnik, upravo na jučerašnji dan 1. oktobar što je grad Dubrovnik beležio i uz pomoć, nažalost, crnogorskih razervista, dakle Crne Gore i srpskih dobrovoljaca iz Trebinja u službi velikosrpske Miloševićeve agresije i osvajanja koja su se nakon Hrvatske nastavila u BiH, a onda konačno i na Kosovu. Tako da, taj kontekst je vrlo jasan. Dakle, sve je bilo u službi velikosrpske politike. U tom smislu mi smo i prepoznali i razlikujemo određene stvari. Ono što je bitno, Crna Gora je nama danas partner", kazao je Matušić.

Naveo je da je Crna Gora član NATO saveza, zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj Uniji kojoj Hrvatska pokušava da pomogne i da žele da imaju dosta zajedničkih projekata sa Crnom Gorom.

"Interes Hrvatske je da sve zemlje zapadnog Balkana budu deo Evropske porodice, deo Evropske Unije. Dakle, to je naš interes", naveo je Matušić.

Spomen ploču u Morinju bez odobrenja nadležnih institucija podigli su članovi 43. Vlade Crne Gore, Ranko Krivokapić i Raško Konjević u prisustvu tadašnjeg i aktuelnog ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana i ministra branitelja Tome Medveda.

image