Srbija i Balkan

Lažna država opet optužuje: Beograd je druga prestonica Rusije

Predsednik skupštine tzv. "Kosova" ponovo za sve krivi srpski i ruski svet
Lažna država opet optužuje: Beograd je druga prestonica Rusije© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Prevario se predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je nedavno u obraćanju iz Njujorka predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da prištinske vlasti "nemaju o čemu drugom da pričaju sem o Srbiji". Jer, znaju Kurti i njegove kolege da ako u priču o Beogradu, uključe još i Moskvu – eto njima političke platforme do sledećih izbora.

Dobro oprobani recept u kome su Srbija i Rusija, odnosno kritika ove dve države – početak i kraj svakog prištinskog "smatranja" o politici, iskoristio je i predsednik Skupštine "Kosova" Glauk Konjufca koji je rekao da je Beograd "druga prestonica Rusije u Evropi", jer, kako on tvrdi, pokušava da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu i odbija da normalizuje odnose sa Kosovom.

Konjufca koji se obratio na konferenciji Instituta za proučavanje hibridnog rata "Hobotnica" ustvrdio je i kako Srbija šalje oružje u Ukrajinu u punoj koordinaciji sa Rusijom i da se to radi za novčanu korist srpske države. Ideja da Srbi navodno naoružavaju neprijatelja svog najvećeg prijatelja i to čak i ne kriju od Moskve, Konjfuci nije ni najmanje nelogična, jer, kako kaže, Srbija i Rusija podjednako deluju i u metodama i u ciljevima.

Političar entiteta čiji deo stanovništva već godinama uz terorizam pokušava da izbori svoju državnost, a u kome su uz to svi funkcioneri, makar ideološki naslednici terorističke OVK – optužuje Srbiju i Rusiju za terorizam.

Banjska je, kaže, nova Ukrajina, a "srpski teroristički napad u Banjskoj je", kako on kaže, "identična replika ponašanja Rusije prema Ukrajini".

"Teroristički napad na Kosovo u Banjskoj prošle godine bio je identična replika agresivnog ponašanja Rusije prema Ukrajini. Srpske paravojne trupe obučene od strane Vojske Srbije, opremljene borbenim arsenalom Ministarstva odbrane Srbije, sa željom da realizuju težnje Beograda da odvoji Kosovo, otvoreno i borbeno usmerene su na aneksiju severnog dela Kosova", rekao je Konjufca, ne pokušavajući čak ni da objasni kako bi Srbija uopšte mogla da anektira svoju sopstvenu južnu pokrajinu.

Specijalnu vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula da bi denacifikovala Ukrajinu i zaštitila stanovništvo u ruskim regionima gde je Kijev (poput Prištine nad Srbima) godinama sprovodio represiju, Konjufca, u skladu sa "rečnikom" koji su mu dostavili pokrovitelji sa Zapada – naziva "ruskom invanzivnom agresijom".

"Ruska invazivna agresija u Ukrajini predstavlja prvi čin strategije šire destabilizacije Evrope. Naravno, Balkan, usredsređen na Srbiju kao produžetak Rusije, bio bi drugo poglavlje ove strategije. Ni Rusija ni Srbija nisu odustale od ove strategije jer ni Rusija nije odustala od ruskog sveta, niti je Srbija odustala od srpskog sveta. Čak mislim da je ovaj termin srpski svet, koji su zvanično uvele srpske vlasti, kopija ruskog sveta", dodao je Konjufca, jedan od zvaničnika lažne "države" koja sniva da bude deo "velike Albanije" i kome je jedna od glavnih prepreka za ostvarenje tog sna upravo Srbija, ali i Rusija koja čvrsto stoji u odbrani srpskog suvereniteta.

Konjufci, kao i onima koji su osmislili lažnu državu, a koji predvode proksi rat protiv Rusije, naročito smeta činjenica da Srbija Moskvi nije uvela sankcije.

"Oni koji poređenje Rusije sa Srbijom ne vide kao nešto što se podrazumeva i po metodama i ciljevima, obično pominju da Srbija šalje oružje u Ukrajinu. Ovde se međutim, ne ne pominje da je Srbija do sada od ovog posla zaradila preko milijardu evra. Dakle, ovde ne govorimo o bilo kakvoj donaciji, već o jednoj aktivnosti za koju sam uveren da je u potpunosti usaglašena sa Ruskom Federacijom pre nego što se desila... Srbija nikada nije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, otvoreno je služila kao podrška Rusiji da se nosi sa ovim sankcijama, pretvarajući Beograd u drugu prestonicu Rusije u Evropi", rekao je Konjufca.

Istina je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali su navodi o naoružavanju Ukrajine, već odavno demantovani, iako je sve vreme bila reč o glasinama i neargumentovanim tvrdnjama kojima su prozapadni mediji pokušavali da stave klinove u saradnju Srbije i Rusije.

"Mi prodajemo zemljama municiju, ali ne prodajemo Ukrajini i Rusiji. Ako prodate Turskoj, ili Češkoj, moguće je da se pojavi kod neke zaraćene strane. Taj bedni pakosni pristup pojedinih političara i njihovih medijskih ekspozitura je toliko jadan, jer hoće samo da unište poziciju zemlje. Oni koji su za Ukrajinu hoće da pokvare naše odnose sa Putinom, a oni drugi koji stalno tvrde da Amerikanci lažu, odjednom veruju čak i lažnim američkim izvorima. Sve oni to znaju, i to je sve tačno. A šta treba, da ne izvozimo ništa i da nam propadnu fabrike?", rekao je Vučić još prošle godine, kada su se pojavile prve (nedokazane) tvrdnje da srpsko oružje završava u Ukrajini.

image