NATO odgovorio Milanoviću: Dogovorili smo se u Vašingtonu

Predsednik Hrvatske saopštio je juče da neće dozvoliti odlazak hrvatskih vojnika u Ukrajinu

Lideri država članica NATO-a dogovorili su paket pomoći za Ukrajinu na samitu u Vašingtonu u julu ove godine, podseća NATO u reagovanju na odluku predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da ne odobri slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

U odgovoru NATO-a koji je objavio Radio Slobodna Evropa navodi se da ne žele da komentarišu Milanovićevu odluku, te da se za bilo kakva pitanja o doprinosu Hrvatske obrate hrvatskim vlastima.

Dogovoreni paket pomoći za Ukrajinu uključuje novu komandu NATO-a za podršku obezbeđivanju opreme i obuke, dugoročno finansijsko obećanje i nepovratan put ka članstvu.

"NATO komanda se nalazi u Nemačkoj i ima logistička čvorišta na drugim lokacijama unutar savezničke teritorije", navodi se u odgovoru Alijanse.

Podsetimo, Milanović je juče saopštio da nije dao odobrenje za učešće hrvatske vojske u pomoći Ukrajini, navodeći da time štiti Hrvatsku od uvlačenja u rat.

Burno je reagovao hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da Milanovićeva odluka "minira međunarodnu poziviju Hrvatske".

Ipak, potvrdio je da nijedan hrvatski vojnik neće otići u Ukrajinu.